O mână de adolescenți români sunt gata să dea examenul maturității mai devreme, numai ca să prindă o bursă de studii în străinătate. Curajoșii vin din Oradea, Timișoara, Constanța și Mureș.
Printre zeci de sportivi și olimpici, la sesiunea specială de Bacalaureat, organizată în perioada 17-30 mai, la Ploiești, s-au strecurat și cinci elevi care vor susține admiterea la universități din străinătate.
Din acest grup restrâns face parte și Iani Cucliciu, elev la Colegiul Național de Arte „Regina Maria” din Constanța. Adolescentul stu diază chitara din clasa a IV-a și, încurajat de numărul medaliilor câștigate de-a lungul vremii, s-a înscris în competiția de burse lansată de Școala de Muzică Contemporană a Universității de Vest din Londra.
Student la școala vedetelor
Deși va afla abia la începutul lunii iunie dacă se numără printre finaliști, băiatul și-a asumat riscul de a da examenul maturității mai devreme. „Am trimis un demo, iar finala va avea loc pe 30 iunie, la Londra, în fața unui juriu format din specialiști. Dacă sunt ales, prmesc o bursă de 18.000 de lire, echivalentul taxelor școlare pentru toți cei trei ani de studiu”, explică Iani.
Dar până să ajungă student la aceeași facultate unde au absolvit muzicienii care au înregistrat alături de artiști celebri precum Adele și Madonna, tânărul trebuie să treacă de Bacalaureat. Cu ambii părinți profesori, Iani nici nu a avut de ales. Rutina sa nu-i mai lasă timp nici să respire. Pe lângă repetițiile zilnice la chitară, de câte trei-patru ore, acesta învață și la materiile pentru Bac.
„M-am străduit să învăț bine. La simulare am luat 8,67, cea mai mare notă din liceu, chiar dacă cei din Lodra se uită mai mult la talent, și mai puțin la note ”, se mândrește constănțeanul.
Grijile băiatului sunt întemeiate, având în vedere că regulile acestui examen s-au înăsprit în urma scandalului de acum doi ani.
Condiții mai dure pentru sportivi
Sute de elevi s-au dat atunci drept sportivi pentru a susține Bac-ul mai devreme, considerând că supraveghetorii vor fi mai indulgenți. Odată cu introducerea camerelor de supraveghere în 2012, însă, rata de promovare a scăzut dramatic. Anul trecut, doar 50% din cei 250 de candidați au reușit să promoveze această sesiune specială.