BACALAUREAT 2012. Suspiciuni de fraudă. Ştiu elevii subiectele înainte de probe?

Subiectele pentru examenul de Bacalaureat 2012 sunt secretizate încă din luna aprilie, dar supiciunile legate de posibilele scurgeri de informaţii tot au apărut. Profesorii spun că acest lucru e imposibil.

"Nu prea e posibil. Nici nu înţeleg de ce ar încerca să le afle înainte, mai ales la matematică. Există un model pe site-ul Ministerului. Ce poţi să le spui mai mult, că în loc de 2+3 le vor da 3+5?", crede profesorul de matematică Mircea Fianu. La fel de categorici sunt şi cei implicaţi direct în organizarea examenului de anul acesta. "Nici nu discut. Nici nu vreau să vorbesc de suspiciuni", a spus Cristina Iancu, Inspector de Specialitate pentru Matematică. Aceeaşi situaţie se repetă an de an, apărând  zvonuri legate de faptul că anumiţi elevi ar fi avut acces la subiecte înainte de probele propriu-zise.

Profesorul de matematică Mircea Fianu susţine însă că acuzele nefondate sunt boala românului. "Asta e meteahna noastră- suspiciunea. Dacă s-a întâmplat ceva la examen, gata, sigur s-au ştiut subiectele dinainte. E o prostie", spune dascălul. Cine şi cum păzeşte subiectele de la Bac Subiectele pentru Bacalaureat 2012 au fost finalizate şi secretizate în luna aprilie a acestui an. Conform procedurii, acestea sunt păstrate la Ministerul Educaţiei, iar varianta care ajunge pe băncile elevilor este extrasă exact în dimineaţa examenului, în prezenţa membrilor Comisiei Naţionale de Bacalaureat. Ulterior, la centrele de examen din toată ţara se trimite, prin SMS, o parolă, cu ajutorul căreia varianta de subiect este descărcată de pe serverul securizat al Ministerului Educaţiei. Conform metodologiei, la ora 9, varianta trebuie să ajungă în toate sălile de examen. În cazul în care într-o unitate de învăţământ apare o situaţie care împiedică începerea examenului la ora 9.00, pentru instituţia respectivă se transmite unul dintre subiectele de rezervă.