BACALAUREAT 2012. Emoţiile absolvenţilor de liceu se apropie de final: astăzi a avut loc proba la alegere a profilului şi specializării din cadrul Bacalaureatului, iar duminică se vor afişa rezultatele. La proba de astăzi participă peste 170.000 de elevi, iar cei mai mulţi dintre ei susţin examenul la Biologie (peste 70.000) şi Geografie (peste 56.000). Subiectele la fizică şi la geografie au avut cel mai greu grad de dificultate, susţin elevii.
UPDATE 4: La Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr, din Bucureşti, ultima probă de Bac a fost trecută de mai toţi elevii cu zâmbetul pe buze. La "modă" a fost examenul la biologie, însă au existat şi excepţii, copiii care au ales să rezolve subiecte de logică şi argumentare. "Cum spune şi numele examenului, ni s-a cerut să gândim …logic. Iau sigur peste 9,50", e mândră Alina, o elevă a Colegiului Lazăr.
Ceva mai multe discuţii s-au iscat însă în jurul cerinţelor de la geografie, asupra cărora elevii dezbat de câteva minute bune în faţa liceului, comparându-şi răspunsurile. Mugurel, unul dintre cei peste 70.000 de elevi care au dat Bacalaureatul la biologie, spune că grilele la anatomie au fost floare la ureche, iar rezolvarea întregului subiect nu i-a luat mai mult de o oră. "Am ales proba pentru că vreau să dau la Medicină şi mi-a fost cel mai la îndemână", e cinstit băiatul.
UPDATE 3: La Colegiul de Informatică Tudor Vianu din Capitală, bacalaureatul a început cu o oră mai târziu decât era programat din cauza unor probleme tehnice, care au îngreunat multiplicarea subiectelor. Chiar şi aşa, elevii de aici au rezolvat repede cerinţele probei de informatică. "A fost super uşor, să vedem ce notă iau", a declarat la ieşirea din examen unul dintre candidaţi, olimpic la informatică, care are planuri să studieze în America.
Subiecte Informatică. Prima parte (Click pe poză)
Subiecte Informatică. Partea a II-a (Click pe poză)
Subiecte Informatică. Partea a III-a (Click pe poză)
UPDATE 2: La geografie, elevii au avut de numit un bazin carbonifer din Germania, iar răspunsul corect era Ruhr. În plus, trebuiau să scrie şi câteva unităţi muntoase din aceeaşi ţară, dar şi două forme de relief din Lituania şi Ucraina.
UPDATE 1: În această dimineaţă a fost extrasă varianta 1, scrie bzi.ro.
La Geografie subiectele se referă la: harta politică a lumii, Germania, un test grilă şi un comentariu pe baza unui grafic al climei.
La Fizică, subiectele vizează noţiuni de mecanică, termodinamică, elemente de optică şi curent continuu.
BACALAUREAT 2012 FIZICĂ: subiecte şi barem
Subiecte Fizică. Prima parte (Click pe poză)
Subiecte Fizică. Partea a II-a (Click pe poză)
Subiecte Fizică. Partea a III-a (Click pe poză)
Subiecte Fizică. Partea a IV-a (Click pe poză)
Anatomie si fiziologie umană - test grilă - grupele sanguine Asi RH pozitiv, elemente ce ţin de aparatul respirator.
Biologie vegetală - test grilă, sistemul circulator mamifere, ochi, urechi, nas la mamifere şi teoria lui Theodor Schwan
BACALAUREAT 2012 BIOLOGIE: subiecte şi bareme
Subiecte la Biologie şi Anatomie. Prima parte (Click pe poză)
Subiecte la Biologie şi Anatomie. Partea a II-a (Click pe poză)
Subiecte la Biologie şi Anatomie. Partea a III-a (Click pe poză)
Economie - definiţii elemente economie, rezolvarea unei probleme ce ţine de creşterea probabilităţii monetare, cerearea forţei de muncă şi apariţia banului
Partea a II-a. Economie
Logică şi argumentare - valoarea de adevăr a unor enunturi, propoziţii şi construcţii logice care pleacă de la limbajul formal şi cel natural
Chimie anorganică - trei întrebări despre principiile generale ale chimiei, reacţia sulfat de fier -apă oxigenată, reacţii chimice
Biologia, mai uşoară decât filozofia şi psihologia
Deşi au avut de ales între cel puţin cinci materii diferite, cei mai mulţi elevi au preferat să opteze pentru examenul la Biologie, considerată o materie mai uşoară decât filozofia sau chimia.
"Colegii care dau la Bio au impresia că pot fenta puţin examenul. Au, printre altele, întrebări grilă, aşa că probabil vor bifa ceva la nimereală sperând că va fi răspunsul corect", crede Daniela, o absolventă de liceu din Caracal. Doar 1.300 de elevi s-au încumetat să aleagă filozofia, nu din dragoste pentru Kant sau Freud însă, ci de frica formulelor chimice.
Profesorii atrag atenţia că mutarea ar putea avea un efect invers celui scontat. "Îmi amintesc că am ales filologie pe ultia sută de metri, aşa, ca un colac de salvare de la fizică şi chimie. Am tras o spaimă îngrozitoare când am dat cu ochii de subiecte şi am trecut la mustaţă. Acum aş alege şi eu Biologia", mărturiseşte o fost elevă din Iaşi, actualmente studentă în Capitală.
Anul trecut, elevii care au dat Bacalaureatul la Biologia animală şi vegetală au avut de rezolvat trei subiecte. La primul subiect, elevii au trebuit să dea răspunsuri scurte: completarea unor spaţii libere astfel încât propoziţia să fie corectă, exemple de grupe de plante, întrebări de tip grilă, propoziţii adevărat - fals (cu indicarea soluţiei corecte).
Subiectul al doilea a vizat cunoştinţele despre circulaţia sângelui ale elevilor, precum şi despre încrucişarea a două soiuri de plante (trandafiri). La subiectul al III-lea, elevii trebuiau să scrie despre fazele diviziunii celulare şi despre respiraţie.
Elevii care nu au reuşit să ia Bac-ul în sesiunea din vară mai au o şansă în cea din toamnă. Înscrierea se face în 16-20 iulie, iar examenele se susţin începând cu data de 20 august.