BAC 2011: nu înţeleg notele, dar rezolvă subiectele

Sistemul de notare la cea de-a doua probă a sesiunii de toamnă a BAC-ului, cea de competenţe lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, a dat mari bătăi de cap candidaţilor.

După ce la prima probă a examenului de Bacalaureat, mulţi elevi au venit îmbrăcaţi ca la plajă, unii dintre ei fiind trimişi acasă să se schimbe, nici la cea de-a doua examinare, cea de competenţe lingvistice într-o limbă străină, situaţia nu a fost diferită. Garderoba a fost similară, coflictele cu profesorii s-au mai atenuat, însă modul de notare nu pare să-l înţeleagă nimeni. Dacă la prima probă, sistemul de notare era mai clar, iar promovarea asigurată, acum notarea se face cu litere, iar examenul se întinde pe două zile, motiv pentru unii să rateze proba.

Sistem de notare atipic: A1, A2, B1, B2

Îmbracaţi lejer, cu pantaloni scurţi şi tricouri sau maieuri care să lase la vedere tatuajele, elevii veniţi la examen la Colegiul Economic "A. D. Xenopol" din Bucureşti, s-au afişat fără prea mari emoţii în faţa comisiilor de evaluare.

"Nu sunt prea grele exerciţiile la engleză. A trebuit să venim două zile la rând: prima oară am scris un text, apoi am ascultat un interviu în engleză şi trebuia să rezolvăm nişte cerinţe cu răspunsuri de tip grilă, după care am venit şi azi să ne mai întrebe câte ceva, să vadă cum vorbim în engleză", ne-a declarat Marian, unul dintre candidaţii de la Colegiul Economic "A. D. Xenopol" din Capitală.

Întrebaţi de calificativele obţinute, majoritatea se uită cruciş, aşteaptă listele oficiale şi dezbat până atunci despre ce fel de "note ciudate" vor primi. Unii sunt de părere că vor primi calificative ca la prima probă (mediu, avansat, experimentat), alţii ştiu că se numesc altfel(A1, A2, B1, B2), însă nau înţeles care e calificativul cel mai bun.

Există şi elevi care n-au ştiut că trebuie să se prezinte pentru o singură probă de engleză în două zile diferite, aşa că au venit doar în a doua zi de concurs, iar comisia nu i-a mai primit. Pot participa însă la celelalte probe.

Cinci testări în două zile

Notarea la proba de competenţe lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională s-a făcut anul acesta cu calificative (B2, B1, A2, A1, B2 fiind calificativul cel mai bun posibil). Proba a cuprins cinci testări, pentru fiecare acordându-se câte un calificativ. La sfârşitul examenului nu se face o medie a acestor calificative şi nici nu afectează media finală. Pe parcursul celor două zile de examen au fost testate competenţele privind înţelegerea unui text citit, producerea de mesaje scrise, înţelegerea unui text audiat, dar şi conversaţia în limba străină aleasă. 110.000 de elevi susţin zilele acestea probele pentru sesiunea august-septembrie a Bacalaureatului, cel mai mare număr înregistrat vreodată

SUCEAVA, POLUL EXTREMELOR

Au camere video doar la probele scrise, numai doi elevi în sală la o probă orală

La Suceava, camerele de supraveghere nu au fost gata până la începerea primelor probe ale celei de-a doua sesiuni a Bacalaureatului, deoarece Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava a avansat o cerere în acest sens Primăriei Suceava abia vineri. Iniţial, inspectorul general nu a intenţionat să monteze camere video la a doua sesiune de BAC, însă a fost nevoit să facă rost de fonduri în urma presiunilor de la Ministerul Educaţiei, făcute după un articol apărut în EVZ. Timpul rămas a fost prea scurt, aşa că se vor monta camere abia la probele scrise.

În municipiul Suceava, la această sesiune, sunt doar patru centre de testare: Colegiul Tehnic "Alexandru Ioan Cuza", Colegiul Tehnic "Petru Muşat", Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Colegiul Economic "Dimitrie Cantemir".

Majoritatea elevilor suceveni consideră că montarea camerelor de luat vederi reprezintă o discriminare, în condiţiile în care la sesiunea din vară candidaţii nu au fost supravegheaţi video. Tot la Suceava, doar doi elevi s-au prezentat la proba de competenţe lingvistice la o limbă de circulaţie internaţională, în Liceul de Industrie Alimentară. Citiţi şi:

  • Suceava: jumătate dintre candidaţii la bac au lipsit de la prima probă
  • Bacalaureat 2011. A câştigat în instanţă dreptul de a da examenul, deşi fusese prins copiind