Baba, "duşman" al universităţii "Babeş Bolyai". Ce va face Marga după pensionare

Un ordin emis recent de ministrul Educaţiei a pus paie pe foc la Universitatea "Babeş Bolyai". Senatul instituţiei îl acuză pe ministru de "intimidare".

UPDATE: Cu puţin timp în urmă, Senatul Universităţii "Babeş Bolyai" l-a desemnat pe Nicolae Bocşan ca ordonator de credite pentru perioada în care instituţia rămâne fără rector.  Începând cu data de 1 martie, frâiele universităţilor care au rectori cu mandate expirate vor fi preluate provizoriu de un ordonator de credite. Decizia a fost luată de ministrul Educaţiei din cauza întârzierilor cu care mai multe universităţi îşi organizează alegerile (nici un sfert din ele nu şi-au votat încă noii rectori). Un ordin emis recent de ministru arată că, în astfel de situaţii, Ministerul poate numi un ordonator de credite care să asigure interimatul, poate desemna o comisie care să verifice activitatea instituţiei şi poate sancţiona universitatea. Alegerile, "tulburate" de Baba Direct vizată de măsura lui Cătălin Ovidiu Baba este Universitatea "Babeş Bolyai" din Cluj Napoca (UBB), al cărei rector, Andrei Marga, îşi încheie mandatul peste patru zile. Primul tur de scrutin a fost programat în 1 martie. Ordinul ministrului a fost calificat de oficialii universităţii drept intruziune şi încălcare a autonomiei universitare. Un comunicat al Senatului UBB arată că avertizarea ministrului "poate fi apreciată ca având natura unei intimidări administrative, al cărei efect, prin ingerinţa psihologică pe care o ocazionează ideea intervenţiei autorităţii asupra conducerii universităţii, ar putea cauza tulburarea mersului normal al alegerilor". Ioan-Aurel Pop, unul din cei cinci candidaţi, este de altă părere. "Inexistenţa unui rector confirmat de Minister la data de 26 februarie 2012 şi nefinalizarea procesului de alegere a rectorului la data de 1 martie 2012 înseamnă încălcarea legii. Oricât ne-ar displăcea intervenţia Ministerului, ea restabileşte cadrul legal". Marga nu se dă plecat Totuşi, de ce s-a întârziat atât de mult cu organizarea alegerilor? După ce a condus 19 ani instituţia, lui Andrei Marga îi este greu să renunţe la scaunul de rector şi, odată cu pensionarea, la toate funcţiile de conducere. El spera că, prin alegeri anticipate, Educaţia va fi transferată în alte mâini politice, care vor schimba legea în favoarea lui. "Este adevărat că Universitatea a fost construită cu ajutorul domnului Marga, iar eu apreciez ceea ce a făcut pentru această instituţie. Însă trebuie să înţeleagă că există o eleganţă a ieşirii din scenă", crede Ioan-Aurel Pop. Consultant în China Conform rectoratului UBB, după încheierea mandatului, Andrei MARGA va funcţiona ca profesor la universităţi din Israel, apoi Canada, Germania şi China. Totodată, Andrei MARGA a fost desemnat expert consultant al politicii universitare la Roma (Vatican), în Germania (Bonn) şi în China (Beijing). "E adevărat că Universitatea a fost construită cu ajutorul domnului Marga, iar eu apreciez ce a făcut. Dar trebuie să înţeleagă că există o eleganţă a ieşirii din scenă." IOAN-AUREL POP, candidat la şefia UBB Citiţi şi:

  • Alegerile la „Babeş Bolyai” au loc cu cuţitele pe masă. Succesiunea lui Marga, cea mai crâncenă bătălie universitară din ţară
  • Ministrul Educaţiei pune piciorul în prag. Termen limită pentru alegerile universitare