Situație dureroasă și ciudată în același timp. În plină criză de organe, azi-naopte au fost trimiși către AKH Viena plămânii unui copil de 14 ani, aflat în moarte cerebrală în urma unui accident rutier. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că organele nu a fost folosite.
Ministrul Sorina Pintea, a spus că, în urma prelevării de organe, de marţi noaptea, de la Oradea, cordul a fost transplantat la Târgu Mureş, ficatul și corneea - la Bucureşti, rinichii - la Cluj, iar plămânul a fost recoltat de o echipă a EUROTRANSPLANT, venită cu un avion privat. Plămânii au fost duși la AKH Viena, conform unui acord „făcut pe e-mail”, așa cum spune Sorina Pintea.
Ce primește România în schimbul multor organe trimise către țări europene? Mai nimic. Practic, românii primesc posibilitatea de a se înscrie pe listele de așteptare ale unor țări din Europa. Rândul lor nu se cunoaște dacă a venit vreodată.
"Până în 2020, AKH ne-a spus foarte clar că nu se va putea face transplant pulmonar pacienţilor din România şi nu numai lor, ci ei nu fac niciun transplant pacienţilor din afara ţării. Suntem în discuţii cu Ungaria, cu Germania, pentru a putea trimite pacienţii noştri acolo, pentru transplantul pulmonar. În ce priveşte relaţia cu Eurotransplantul, există un protocol postat pe site-ul ministerului, pe site-ul ANT. Protocolul este în vigoare, dar nu ştiu de ce unii dintre noi nu şi-au respectat obligaţiile, pentru că România a început să dea plămâni. E vorba, probabil, de o situaţia mai veche. Am solicitat o întâlnire cu reprezentanţii Eurotransplant, deşi noi avem o colaborare pe e-mail. Şi plămânul trimis la Viena a fost anunţat către Eurotransplant. Din păcate, nu a fost compatibil cu niciun pacient aflat în acest moment pe lista de aşteptare", a spus Pintea.
Pe lista organelor donate de România către Eurotransplant în ultimii ani sunt peste 20 de perechi de plămâni.