Azerii atacă în forță piaţa românească de carburanţi. VEZI ce planuri au

Compania petrolieră de stat din Azerbaijan SOCAR intenţionează să deschidă 300 de staţii de alimentare în România în următorii trei ani, atacând astfel locul trei deţinut în prezent de ruşii de la LukOil pe piaţa locală de distribuţie a carburanţilor.

Planul a fost făcut public de preşedintele SOCAR, Rovnag Abudllayev, citat de agenţia de ştiri azeră Trend Capital. 

SOCAR se află acum într-un proces de rebranding al unor staţii pe care le-a achiziţionat deja la noi în ţară, iar creşterea numărului de staţii în România corespunde strategiei companiei pentru țara noastră.

Piața românească, tatonată din 2007 Compania petrolieră de stat azeră SOCAR este prezentă pe piaţa locală din aprilie 2007, când şi-a deschis un birou în România. Planurile lor de a-şi dezvolta o reţea de benzinării sunt cunoscute, la fel şi acelea de a rafina ţiţei pe plan local. În acest sens, ei au purtat negocieri pentru achiziţia rafinăriei Arpechim, pe care însă Petrom a decis recent să o închidă definitiv, întrucât nu au găsit un cumpărător.

Și pentru rafinăria Rafo Onești, închisă din 2008, au manifestat interes.

Compania mai are benzinării în Azerbaidjan, Georgia şi Ucraina, unde vor, de asemenea, să îşi extindă reţeaua. România, o poartă de intrare în Europa Reprezentanții companiei pe plan local au declarat anterior că România va fi pentru Azerbaidjan o poartă de intrare a resurselor țării în Europa, datorită poziției la Marea Neagră. De altfel, compania mai este implicată în proiectul AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector), strategic pentru România, de transport al gazelor naturale caspice spre Georgia, unde vor fi lichefiate și transportate apoi în tancuri speciale în portul Constanța. Aici vor fi readuse în stare gazoasă și transportate ulterior prin conducte spre vestul Europei. De asemenea, printre planurile anunțate anterior de SOCAR pentru România se mai numără construirea unor depozite de gaze naturale, stocarea unor cantități mai mari de țiței în Constanța și investiții în domeniul petrochimic. Compania nu și-a ascuns interesul pentru preluarea combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, pe care voia să îl includă într-un complex regional, alături de rafinăria Arpechim. De altfel, Oltchim va fi scoasă la privatizare anul viitor.