Nu reușeam să-mi dau seama cu ce seamănă foarte tare predicile de seară de la Antena 3. Până săptămâna aceasta, cînd l-am văzut pe Gâdea indicând cu furie către un text al lui Mircea Mihăieș.
Pe un ecran mare din studioul emisiunii ”Sinteza zilei” era afișată fotografia lui Mircea Mihăieș, iar Gâdea gesticula amplu citind un text al scriitorului. Chipurile, Mihăieș a adus atingere demnității pensionarilor printr-un text al său. Horia Roman Patapievici a beneficiat și el de același tratament. Mimica, tonalitatea, degetul înfipt amenințător în ochii telespectatorilor, incitarea la ură împotriva unui scriitor, totul este o imagine parcă desprinsă dintr-o societate condusă de fundamentaliști islamiști.
Fundamentaliștii se consideră gardieni ai adevăratei credințe și își bazează puterea pe menținerea supușilor în ignoranță, fluturând în permanență amenințarea răului.
Alimentarea urii față de un dușman satanic ce urmărește în permanență răul oamenilor, aceasta este cheia de boltă a regimurilor totalitare, mai ales cele fanatic religioase. De aceea este nevoie ca răul să fie prezent în permanență, să fie adus tot timpul în atenție, iar atunci când nu există este cazul să fie inventat.
Pe 14 februarie 1989, scriitorul britanic de origine indiană, Salman Rushdie, a fost condamnat la moarte de liderul spiritual al Iranului, ayatolahul Khomeini, pentru cartea ”Versetele satanice”. Acesta a emis o fatwa prin care se cerea executarea scriitorului pentru ”blasfemie la adresa islamului”. El însuși musulman, Rushdie s-a confruntat cu o furie și o ură oarbă care îl urmăresc până astăzi, deși a explicat de numeroase ori că el respectă profund islamul. Nu atât ignoranța sutelor de mii de musulmani care i-au ars portretul și cărțile, incapabili să vadă profunzimea unei cărți remarcabile, este vinovată de drama trăită de scriitor, ci mai ales ticăloșia politicienilor și a liderilor religioși.
Pornind de la o interpretare simplistă a scrierilor lui Rushdie, muftii și ayatolahi din întreaga lume, inclusiv politicieni care aveau nevoie de voturile musulmanilor, și-au consolidat puterea, au câștigat puterea sau au înfăptuit noi abuzuri, toate în numele luptei cu răul. Ura răspândită a fost atât de mare încât un actor care a îndraznit să-l joace pe satanicul Rushdie într-un film pakistanez, ”International Guerillas”, a fost scuipat și bătut pe stradă.
Salman Rushdie a primit numeroase premii literare, a fost înnobilat de regina Marii Britanii și este considerat un simbol al luptei pentru libertatea de exprimare.
Poate părea deplasată comparația între cele două cazuri, Mihăieș-Patapievici și Rushdie, însă instrumentarul pentru incitare la ură este același. Se smulg cu ghioaga pasaje din opera unui scriitor, cele care pot fi interpretate ca jignitoare la adresa patriotismului sau religiei unor oameni simpli, după care figuri sinistre și inchizitoriale susțin procese publice de înfierare a păcătoșilor. Siniștrii devin astfel mari apărători ai valorilor pe care pretind că le apără și împărtășesc cu mulțimea, pentru ca apoi să transforme simpatia populară ori în marfă electorală, ori în putere discreționară.
Salman Rushdie este încă urmărit de ură, este vinovat chiar și de lucruri cu care nu are nicio legătură. La 23 de ani de la fatwa lui Khomeini, un alt ayatolah din Iran, Hassan Sanei, a anunțat că oferă 500.000 de euro pentru uciderea scriitorului, făcut responsabil pentru filmul blasfemiator ”Inocența musulmanilor”. Viața lui Rushdie continuă să fie dominată de teamă. La noi, în urma campaniilor de la Antena 3, Patapievici a fost înjurat și scuipat pe stradă. A ales să se retragă din arena publică. La fel a făcut Mircea Cărtărescu, supus și el unui lung șir de abjecții în studiourile aceleiași televiziuni. Împinși cu bâtele în Evul Mediu, este dreptul lor să se protejeze cum cred de cuviință.
Însă campaniile de ură ale fundamentaliștilor de la Antena 3 nu-i afectează doar pe cei vânați, pentru că orice minte strălucită care nu-și mai găsește locul între noi, mai ales în aceste vremuri de mizerie morală, este o pierdere pentru noi toți. Toți cei care gândesc și mai îndrăznesc să se exprime încă liber în această țară reprezintă acum răul și sunt subiectul unei fatwa instituită de ayatolahul suprem al regimului susținut de Antena 3, liderul care a declarat despre predicatorul Mihai Gâdea că este un ”un jurnalist și un om pe care îl apreciez ffff mult!”.