Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul administrării de medicamente psihotrope fără rețetă sau recomandare, copiilor și bătrânilor din trei centre sociale din județul Gorj. Deși situația datează de ani buni, și în ciuda faptului că și conducerea DGASPC a dispus sancțiuni și încetarea acestor parctici, asistenții au continuat să îi drogheze pe beneficiari, pentru a nu mai trebui să facă activități cu ei.
Mai mulți medici, asistente și șefi din trei centre sociale din Gorj ce aparțin Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului au fost audiați după ce mai mulţi copii şi bătrâni ar fi primit, fără reţete medicale, medicamente care conţin substanţe psihotrope. Beneficiarii erau drogați ca să fie ”liniștiți”, devenind aproape legume, care nu se mișcau din pat.
Reprezentanții DIICOT confirmă existența unei anchete în derulare, in rem, pentru trafic de droguri de risc. Sesizarea ar fi fost făcută la Poliție, în urmă cu doi ani, de către fosta conducere a DGASPC Gorj și vizezaă practicile de la Complexul de Îngrijire și Asistență Dobrița, Complexul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Bîlteni și Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap Târgu-Jiu.
Situația nu este nouă, arată Avocatul Poporului, ci a ieșit la iveală în urmă cu trei ani. Conducerea DGASPC Gorj a dispus atunci mai multe anchete interne, care au confirmat faptele. Au urmat sancțiuni, dar angajații au continuat să îi drogheze pe beneficiarii - pacienți.