Avocaţii care s-au implicat în procesele dintre clienţii băncilor şi instituţiile de creditare ar putea câştiga până la 1,5 milioane de euro, ne-a declarat avocatul Gheorghe Piperea.
Potrivit lui Piperea, dacă ar fi să calculăm că în momentul de faţă s-au adunat cam 10.000-12.000 de debitori nemulţumiţi, iar onorariul se ridică la 50 euro de persoană s-ar ajunge undeva la o medie de 500.000 - 600.000 euro. După estimările sale, casa de avocatură pe care o reprezintă ar putea câştiga aproape 100.000 de euro, dar până la ora actuală nu a încasat nici un ban pentru că a lucrat pro-bono.
"Pe lângă aceştia mai sunt şi banii din onorariul de succes, care ajung tot cam la 50-100 de euro de persoană pe care avocaţii au reprezentat-o. Dar aceşti bani se vor recupera de la bănci în cazul în care pierd", ne-a mai spus avocatul.
Bătaie pe clienţi
Pe lângă el mai sunt alţi 10-15 avocaţi care s-au implicat în respectivele procese sau şi-au anunţat interesul. Piperea spune că banii pe care-i plătesc clienţii avocaţilor sunt destul de puţini având în vedere că unii din ei dau lunar în plus la rate chiar şi 200 de euro.
Mai mult, banii care urmează să-i încaseze avocaţii reprezintă o sumă insignifiantă pe lângă cea pe care ar urma să o piardă băncile, care după estimarile avocatului se ridică undeva la 40-50 de milioane de euro.