Avocata lui Liviu Dragnea nu s-a mai putut controla. Izbucnire nervoasă în sala de judecată. Reacția instanței de judecată

Liviu Dragnea. Sursa: Arhiva EVZ

Avocata lui Liviu Dragnea presimțea că acesta va pierde contestația în anulare judecată de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. De altfel, nemulțumită de felul în care au decurs lucrurile în sala de judecată, Flavia Teodosiu a avut o ieșire nervoasă, la finalul procesului. Odată cu sentința primită luni, 5 decembrie, Liviu Dragnea rămâne cu condamnarea, dar și cu o serie de restricții care-l împiedică să revină în viața publică.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins ca inadmisibilă contestația în anulare formulată de Liviu Dragnea împotriva condamnării din Dosarul Angajărilor Fictive. Fostul lider al PSD rămâne cu condamnarea, dar și cu interdicția de a ocupa funcții publice.

Avocata sa, Flavia Teodosiu, a avut o izbucnire nervoasă, în timpul ședinței de judecată, spre final, când procurorul DNA a cerut respingerea contestației, Avocata s-a întors către cei din sala de judecată și a spus, către cei prezenți: „Țară de c*at!”

A spus-o pe un ton suficient de ridicat, astfel că a fost auzită de mare parte a celor prezenți, avocați, justițiabili și jurnaliști. De altfel, a primit și o replică, din partea Marian Moroșanu, zis „Ceaușescu”, un personaj implicat în mai toate protestele și acțiunile împotriva lui Liviu Dragnea.

„Nu țara e de vină, doamnă, ci oamenii”, i-a replicat Moroșanu, zis „Ceaușescu”.

Avocata și-a susținut cauza la Înalta Curte

În fața completului de la Înalta Curte, avocata lui Liviu Dragnea a susținut, în pledoaria sa, că fostul lider PSD a depus contestație în anulare ca urmare a deciziei CCR, din 26 mai 2022, care a statuat că dispozițiile din Codul penal ce reglementează întreruperea prescripției sau prescripția specială sunt neconstituționale.

„Sentința definitivă de 3 ani și 6 luni a clientului meu datează din 2019. Dar la momentul pronunțării deciziei pe fond (n.r. – 15 iulie 2018) judecătorii trebuiau să țină cont de prima hotărâre a CCR, altfel ar fi trebuit să fie judecată cauza. Aici este vorba despre o eroare de procedură și eu consider că e perfect admisibilă, în principiu, această contestație. Citez: Omisiunea instanței de a se pronunța pe incidența prescripției este o eroare de procedură. În apel nu a fost invocată incidența prescripției. De la data săvârșirii pretinselor infracțiuni, adică 2008, până la pronunțarea deciziei definitive, în 2019, este evident că a intervenit o lege mai favorabilă. Trebuia să se țină cont și de recursul în interesul legii promovat în acel an, care stipula că termenul de prescripție al abuzului în serviciu curge de la data obținerii primului folos. Astfel, instanța trebuia să dispună încetarea procesului penal ca urmare a intervenției prescripției”, și-a susținut cauza Flavia Teodosiu.

Procuroarea de ședință a cerut respingerea ca inadmisibilă a contestației, arătând că termenul general de prescripție în cazul său era de 8 ani și curgea din anul 2012, cu împlinire în 2020. A fost momentul izbucnirii avocatei către publicul ce asista la proces.

Sursa: G4media.ro

Liviu Dragnea are interzis la politică

Și se pare că avocata avea motive să izbucnească, astfel, dat fiind că decizia instanței i-a fost total nefavorabilă clientului său.

„Respinge, ca inadmisibilă, contestaţia în anulare formulată de contestatorul condamnat Dragnea Nicolae Liviu împotriva deciziei penale nr. 142 din data de 27 mai 2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători, în dosarul nr. 2401/1/2018. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă contestatorul la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariul cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestator, până la prezentarea apărătorului ales, în cuantum de 340 lei, rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 5 decembrie 2022”, se arată în minuta deciziei ICCJ, conform ziare.com.

Pentru Liviu Dragnea, decizia echivalalează cu ieșirea din viața politică. El nu va mai avea voie să ocupe vreo funcție publică, conform deciziei instanței până în 2024. Interdicțiile care îl vizează sunt, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii. Interdicțiile expiră pe 15 iulie 2024.

Cu alte cuvinte, până la data respectivă, nu va mai putea fi implicat oficial în politică, în conducerea unui partid. De altfel, el a fost îndepărtat din conducerea formațiului suveraniste Alianța pentru Patrie, înființată de Codrin Ștefănescu, special pentru relansarea sa. Cei doi, până de curând buni tovarăși, au avut mai multe dispute legate de partid, iar în cele din urmă Dragnea a fost îndepărtat din Alianța pentru Patrie.