Geanina Poroşnicu, din Iaşi, a trecut până acum frontierele a 33 de ţări. Din fiecare excursie păstrează albume burduşite cu fotografii şi poveşti autentice despre oameni şi locuri.
A văzut diferenţa uriaşă între cei mai bogaţi şi cei mai săraci oameni din lume şi a trecut de la haosul marilor oraşe la liniştea copleşitoare a deşerturilor. A văzut gheişe în maşini de lux şi stomatologi care pilesc dinţi în plină stradă.
"Excursiile şi suferinţele te fac mai bun, îţi dai seama că sunt lucruri atât de importante în viaţa asta şi chiar nu mai dai atenţie lucrurilor banale, colegei care se uită pieziş la tine sau trecătorului care îţi zice ceva urât", spune avocata Geanina Poroşnicu.
N-a primit viza pentru State
Ieşeanca merge în călătorii de la 26 de ani şi spune că preferă să cheltuie banii pe vacanţe decât să-i investească în alte lucruri. În primul loc pe care a vrut să îl viziteze nu a reuşit să ajungă nici acum: Statele Unite ale Americii. Nu a inspirat destulă încredere celor de la Ambasada Americană acum 15 ani şi a rămas atât de dezamăgită, încât nu a mai încercat să obţină viza:"O să ajung şi acolo până la urmă, acum cred că mă acceptă cu ochii închişi, pentru că am patru paşapoarte pline cu vize de intrare şi ieşire din diverse ţări. E greu să nu mă creadă că merg acolo doar ca turist".
Cel mai mult i-a plăcut însă în India şi vrea să se întoarcă să viziteze şi alte părţi ale ţării. Spune că a văzut acolo cea mai mare diferenţă între bogaţii şi săracii unei naţii. "Am avut nevoie de un minipaşaport pentru a intra în anumite zone ale Capitalei, deţinute în totalitate de către un personaj foarte bogat. Cel mai mult m-a şocat imaginea femeilor acoperite cu kilograme de aur. Cred că unele aveau şi cinci kilograme de bijuterii pe ele, în afară de sari, care era şi el brodat cu aur", povesteşte avocata.
Printre imaginile pe care le rememorează sunt cele cu bebeluşi care dormeau în cutii de carton în mijlocul drumului sau stomatologi care pileau dinţii oamenilor pe stradă. "Îmi imaginez că nu se punea problema de foarte multă curăţenie sau anestezie. E o diferenţă enormă, e ceea ce caracterizează India din punctul meu de vedere. Să vezi cu ochii tăi imaginile din documentarele TV este fascinant. Am văzut cum sunt arse cadavre pe malul râului Gange şi cum este apoi aruncată cenuşa în apă", adaugă Poroşnicu. Tokyo - altă planetă
În Tokyo te simţi ca într-un film SF. Nu o spune doar Geanina Poroşnicu, o spun toţi cei care au şansa să ajungă acolo. Străzi suprapuse şi trenuri de mare viteză: "În trenuri, în gări, în parcări, în magazine, nu găseşti decât toalete computerizate, cu muzică şi parfumuri. Este o minunăţie! Am văzut acolo cele mai ochioase şi performante maşini şi motociclete, cu uşi care se deschid în orice fel, numai normal nu. Când mergi pe străzile alea suprapuse, te simţi exact că într-un film SF. Ce mai, eşti pe acolo!".
În China a intrat pentru prima dată în panică. S-a pierdut de grup, iar ghidul a uitat să numere excursioniştii şi autobuzul a plecat fără ea. "Acolo e o aventură şi să traversezi strada. La fel ca în India, e o aglomeraţie îngrozitoare, mergi pur şi simplu umăr la umăr. Ai o senzaţie ciudată când vezi că nu ai loc nici să te întorci şi eşti luat de val pur şi simplu. Noi făceam lanţuri umane, ne ţineam de mână când traversam, pentru că, dacă te pierdeai, era îngrozitor de greu să te orientezi", îşi aminteşte ieşeanca.
Cel mai tare a uimit-o viteza uluitoare cu care se construieşte: "Am trecut printr-un loc în care începuseră o construcţie şi, când ne-am întors după trei zile, blocul cu câteva etaje era deja terminat".
IMPRESII
Cele mai elegante femei din Europa pot fi găsite în Irlanda
În Vietnam, Geanina Poroşnicu a văzut singurul templu în care convieţuiesc toate religiile din lumea asta: "Exista acolo câte un colţisor pentru fiecare cult în parte. E atât de copleşitor să vezi că se poate trece peste barierele de cultură şi de religie şi că un musulman poate să se roage la trei metri de un creştin, fără conflicte şi fără resentimente".
Cu lighenaşul la şcoală
Tot în Vietnam, avocata a simţit ce înseamnă suprapopularea, fenomen de care noi auzim doar la ştiri sau în documentare. Pentru ca ţara este supraaglomerată, vietnamezii au încercat să se extindă pe apă, aşa că fluviul Mekong e plin de case, şcoli sau grădiniţe. "Am văzut copii care plecau de-acasă, se urcau în nişte lighenaşe şi vâsleau cu mânuţele ca să ajungă la şcoală. Este ceva care te mişcă cu adevărat", spune Geanina.
Irlanda: petreceri în taverne şi un mic - dejun delicios
În Laos a intrat într-un tribunal şi s-a simţit ca în povestea lui "Ali Baba şi cei 40 de hoţi". "Totul părea foarte vechi, cu bănci din acelea de lemn, care la noi se mai găsesc pe la ţară. Judecătorul era îmbrăcat în haine tradiţionale, lungi până la pământ. Doar aşa îl deosebeai de restul lumii de acolo", povesteşte ieşeanca.
Geanina a văzut şi aproape toată Europa, însă cea mai impresionantă ţară i s-a părut Irlanda, cu pajiştile pline de verdeaţă, bisericile de la marginea localităţilor în care toţi enoriaşii merg la slujbă la sfârşit de săptămână, micul dejun specific care are o grămadă de calorii şi petrecerile din taverne în fiecare seară: "Mi se pare foarte pitoresc. Au nişte comunităţi atât de unite, merg la slujbă şi apoi mănâncă împreună".
În Dublin a văzut cele mai frumoase haine şi cele mai elegante femei, iar în micile taverne i-a plăcut micul dejun cu ouă, cârnaţi şi şuncă prăjită.
A cheltuit cât să-şi facă o vilă
Avocata din Iaşi se consideră o norocoasă pentru că a reuşit să vadă atâtea ţări. În excursii a cunoscut persoane care, ca şi ea, fac înconjurul lumii. De multe ori s-au întâlnit în aceleaşi grupuri şi au făcut schimb de experienţă sau şi-au dat ponturi despre un loc sau altul. Spune în glumă că a băgat în drumeţii bani cu care şi-ar fi putut construi o vilă cu piscină şi gazon cât un teren de fotbal.
Nimic însă n-o face să regrete. Până va reuşi să vadă toată lumea, Gianina Poroşnicu spune că ar mai investi în vacanţe de zece ori pe-atât. Pe lista priorităţilor se află acum Disneyland- ul, Palestina şi Polul Nord.