Aveți astfel de plante în casă? Aruncați-le! Iată cât de periculoase sunt

Plantele ornamentale au ajuns să fie tot mai folosite în casele românilor. Pe cât de aspectuoase, pe atât de periculoase pot fi, în special dacă aveți copii mici.

Urechea elefantului şi mătrăguna sunt două dintre plantele ornamentale de care trebuie să avem grijă. Ingestia sau chiar simpla atingere a acestora poate provoca intoxicații severe, atrag atenția medicii de la Spitalul de Copii din Timișoara, care s-a confruntat cu un număr tot mai mare de astfel de cazuri.

„Vârsta copilăriei este încă cea a explorării prin gust, prin gestul clasic de a duce totul la gură, au dus la întoxicaţii. Una dintre cele mai cunoscute plante este , numită şi Colocasia. Cu siguranţă toată lumea a văzut acele plante din holuri, cu acele frunze extrem de voluminoase, care însă conţin în sucul lor, să-i spun aşa, substanţe astringente şi cu potenţial vătămător pentru mucoasele bucale şi pentru mucoasele respiratorie şi esofagiană”, a declarat Mihai Gafencu, medic pediatru la Spitalul „Louis Ţurcanu”, potrivit Adevarul.ro. 

Acum ne-am confruntat şi cu alte plante, copiii admiră florile colorate, dar şi fructele, care, ştim, nu toate sunt comestibile. O altă plantă pe care au consumat-o copiii, accidental, într-una din zilele trecute, a fost cunoscuta mătrăgună sau Datura. Aşa se face că eu şi colegii de la Compartimentul de Intoxicaţii al Spitalului de Copii ne lovim din ce în ce mai frecvent cu astfel de probleme”, a mai precizat medicul.            

Prima recomandare pentru părinţi este supravegherea copiilor încă de pe vremea sugarului. „La vârstă mai mare, e bine să încurajăm curiozitatea copilului, dar nu neaparat prin expunerea lui nesupravegheat la plantele ornamentale din locuinţe, holuri şi alte locuinţe în care copilul se plimbă”, a mai spus Gafencu.   

„Urechea elefantului” este o plantă tropicală apreciată pentru frunzele sale, unele specii având frunze uriaşe. Planta provine din Asia de Sud-est şi enu este foarte pretențioase, în ciuda dimensiunilor sale impozante. 

Atuul său este că nu are dăunători importanţi în ceea ce priveşte bolile sau insectele, însă este toxică.