Ploile au făcut 20 morţi în România. 11.000 de oameni evacuaţi în Neamţ

20 persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor din ultimele zile. Dintre acestea, şase au fost din Botoşani, judeţ în care s-a înregistrat şi un nivel neobişnuit de precipitaţii: 163 de litri pe metru pătrat la Dorohoi. În nordul şi nord-estul României, avertizare cod galben de inundaţii a fost menţinută şi pentru următoarele 24 de ore.

Cu puţin timp în urmă prefectul judeţului Neamţ a dat ordine de evacuare în judeţ, din cauza pericolului de inundaţii. Astfel, 11.000 de persoane au fost evacuate. Judeţele în care Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a menţinut codul galben de inundaţii sunt şi cele mai afectat de ploile din ultima vreme: Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Suceava, Neamţ, Bacău, Botoşani, Iaşi şi Vaslui.

"În intervalul menţionat, în nordul şi centrul Moldovei şi în zona Carpaţilor Orientali, cantităţile de apă vor continua să fie însemnate, depăşind local 25 l/mp şi izolat 50 l/mp", avertizează ANM. Avertizare cod galben este valabilă până mâine dimineaţă, la ora 09.00. 5.000 de lei pentru familiile celor decedaţi Premierul Emil Boc, ajuns în localitatea suceveană Pătărăuţi, afectată grav de inundaţii, a anunţat că familiile celor care şi-au pierdut viaţa din cauza apelor vor primi câte 5.000 de lei. Şi alte familii vor fi ajutate, a mai spus prim-ministrul. Cele care au rămas fără case sau au fost evacuate vor primi de la rezerva de stat apă minerală, pături şi conserve. Botoşani şi Suceva, cele mai afectate

Judeţele din nord-estul ţării au fost cele mai afectate de inundaţii. Astfel, în Botoşani, sute de gospodării au ajuns sub ape. O situaţie specială a fost cea din Dorohoi, unde Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu a putut interveni cu bărcile, din cauza pericolele asociate unei astfel de intervenţii în mediul urban. Astfel, pompierii i-au cărat în spate pe sinistraţi peste apele care ajungeau chiar până la nivelul brâului. Una dintre cele şase victime şi-a pierdut viaţa după ce casa în care locuia s-a dărâmat. Un adolescent este dat dispărut.

În bilanţ provizoriu al pagubelor produse de inundaţii în Suceava arată că două persoane au decedat şi opt sunt date dispărute, 52 de localităţi au fost grav afectate, trei drumuri naţionale şi opt judeţene - blocate, 32 de comune au fost lăsate în beznă totală, sute de case - izolate, unele luate cu totul de ape, poduri, podeţe şi diguri distruse. Cod galben în 10 judeţe "Un puhoi de pe deal, ca la potop" Descrierea unui localnic din Pătrăuţi este grăitoare. „A fost incredibil, în cinci minute, a venit un puhoi de pe deal, cu tot cu copaci, ca la potop”, mărturisea ieri săteanul. „Suntem disperaţi, satele sunt izolate, drumurile rupte, abia am putut să ies din casă, e dezastru”, declara, luni seară, şi primarul comunei Şerbăuţi, Cătălin Sănduleac. Circulaţia pe drumurile din aceste două judeţe - Botoşani şi Suceava - s-a desfăşurat cu greutate şi chiar a fost întreruptă pe anumite sectoare. Inundaţii şi în Iaşi Un bărbat de 83 de ani, din localitatea Munteni, comuna Belceşti, şi-a pierdut viaţa aseară, după ce a fost surprins de viitură, în timp ce se afla pe câmp. Grigore Ionescu a fost găsit mort după câteva ore de căutări. În localităţile Conteşti şi Cristeşti, circa 100 de gospodării au fost inundate. Din fericire, în judeţele din preajma Dunării, avertizarea cod galben nu a fost prelungită. La Galaţi, au fost construite diguri din saci de nisip, pentru a limita efectele unei eventuale deversări majore.

Drumuri pe care nu se circulă, blocate de apă:

DN 29A. O porţiune de drum din apropiere de Zvoriştea (Suceava) s-a surpat. Circulaţia este deviată pe traseul: Vf. Câmpului  - DN 29C Bucecea - DJ 291 -  DN 29 Huţani - Dumbrăveni - Suceava.

DN 2B. Apa traversează DN 2B într-o zonă dintre localităţile Şendreni şi Movileni (Galaţi). Circulaţia este deviată pe DN 25; DJ 255; DJ 251 -  Loc. Şendreni - Independenţa - Slobozia - Hanu Conachi - Galaţi; Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, sunt închise circulaţiei drumurile naţionale DN 17 între Gura Humorului şi Ilişeşti, DN 2 E în zona Vicovu de Jos, DN 2 K în comuna Iaslovăţ şi 12 drumuri judeţene.

Alte două drumuri sunt blocate, dar nu din cauza inundaţiilor:

DN 6 (centura Timişoarei) - închis din 21 iunie, pentru 15 zile, pentru lucrări.

DN 66 - secţiunea de drum dintre Bumbeşti-Jiu şi Petroşani este închis în zile de marţi şi joi, între orele 10 şi 13.

Pe alte circa 30 de drumuri, circulaţia este îngreunată, potrivit Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Lista lor, aici. Avertizarea cod galben expiră mâine, la ora 09.  Campanie de donaţii pentru sinistraţi

Autorităţile ieşene au demarat astăzi o campanie de ajutorare a românilor din judeţele din regiunea Moldovei care au avut de suferit în ultimele zile din pricina inundaţiilor.

Campania „Ajutăm Moldova aflată sub ape” se derulează prin intermediul centrelor de cartier din Alexandru (str. Tabacului 1A, telefon 0232/253160), Nicolina (str. Petre Ţuţea nr. 2, tel. 0232/227512), Frumoasa (bd. Poitiers nr. 20, tel. 0232/223031), Păcurari (şos. Păcurari nr. 34, tel. 0232/276787) şi Tătăraşi (str. Vasile Lupu nr. 82, tel. 0232/277310), deschise de luni până vineri între orele 08.30 - 16.30, iar joi între orele 08.30 şi 18.30.

„Cetăţenii pot dona alimente neperisabile, apă minerală, obiecte de igienă şi pături, saltele şi perne. Din raţiuni legate de normele igienico-sanitare nu se primesc alimente perisabile, obiecte de uz casnic, haine sau obiecte de mobilier. Facem un apel la solidaritate şi la toate supermarketurile şi hipermarketurile din Iaşi pentru a contribui la această campanie”, a declarat Andrei Trofor, purtător de cuvânt al Primăriei Iaşi.