Banca Centrală Europeană a încheiat recent schema sa de achiziţii de active, în valoare de 2.600 miliarde de euro, şi a apreciat că ratele dobânzilor ar putea creşte din vara anului viitor. Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a anunţat că din cauza incertitudinile economice - escaladarea războiului comercial, creşterea mai lentă a PIB-ului global şi efectele Brexitului , evoluţiile economice rămân "mai slabe decât ne-am aşteptat".
"Datele pe care le avem la dispoziţie sunt mai slabe decât ne aşteptam", a declarat şeful BCE, adăugând că este prea devreme să spună ce efect va avea sporirea incertitudinilor asupra politicii monetare, potrivit agerpres.ro
"BCE s-a trezit la noua realitate a sporirii incertitudinilor şi devine mai conciliantă în acest proces", a apreciat economistul Carsten Brzeski de la ING Bank.
"Încă suntem la faza de evaluare şi nu ne concentrăm prea mult pe politica monetară. Aceasta va rămâne relaxată iar posibilitatea unei recesiuni este redusă. Avem toate mijloacele noastre la dispoziţie", a afirmat Draghi după ce Banca Centrală Europeană a decis joi să nu modifice dobânzile şi să menţină politica monetară ultra-relaxată.
Adresându-se jurnaliştilor după şedinţa de politica monetară, Draghi a reafirmat că ratele dobânzilor "vor rămâne la nivelul actual cel puţin până în vara lui 2019", pentru a ne asigura că preţurile de consum sunt în linie cu ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană. Obiectivul BCE este să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.
Datele publicate recent de Oficiul European de Statistică (Eurostat) indică că rata anuală a inflaţiei a scăzut în decembrie la 1,6% în zona euro, de la 1,9% luna precedentă. Este cel mai redus nivel din ultimele opt luni.
Soliditatea pieţei forţei de muncă şi majorarea salariilor vor ajuta la creşterea inflaţiei pe termen mediu, a apreciat şeful BCE.
După ani în care a sprijinit creşterea economiei zonei euro, BCE a încheiat recent schema sa de achiziţii de active, în valoare de 2.600 miliarde de euro, şi a apreciat că ratele dobânzilor ar putea creşte din vara anului viitor. Decizia BCE de a retrage treptat măsurile de stimulare face parte dintr-un trend global: marile bănci centrale din întreaga lume îşi înăspresc gradual politica monetară în urma redresării economiei, inclusiv Rezerva Federală a SUA (Fed), Banca Angliei (BoE) şi Banca Centrală a Japoniei (BoJ).
Într-un comunicat de presă al BCE, instituţia precizează că, la şedinţa care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.
Potrivit Eurostat, creşterea PIB-ului zonei euro a încetinit la 0,2% în trimestrul trei din 2016, după un avans de 0,4% în precedentele trei luni. Analiştii se aşteaptă ca în următoarele trimestre zona euro să înregistreze o creştere anuală de aproximativ 2%, dar este puţin probabil ca pe ansamblul acestui an avansul PIB-ului să ajungă la nivelul de anul trecut, de 2,5%.