La fel ca vrăjile, cuvintele ar putea să cauzeze boli moderne fatale. În acelaşi mod în care şamanii voodoo puteau să îşi rănească victimele prin puterea sugestiei, inducerea cuiva a gândului că este bolnav poate produce simptome reale de boli. Vomă, ameţeală, dureri de cap şi chiar moartea ar putea fi indusă de simpla putere a gândului. Acest lucru se numeşte efectul “nocebo”.
E evident acum cât de repede şi cât e de periculoasă răspândirea bârfelor şi zvonurilor care au un efect puternic în acest sens. Ar putea fi motivul pentru care unele case sunt bântuite.
Dacă te-ai simţit vreodată slăbit după un vacin, sau ai crezut că telefonul mobil îţi dă dureri de cap sau suferi de alergii alimentare inexplicabile, ai putea fi victima efectului nocebo.
Acest efect arată cât de puternic este creierul, spune Dimos Mitsikostas, un medic elen.
Glumă mortală
Doctorii sunt conştienţi de faptul că gândurile pot fi mortale, aşa cum s-a demonstrat recent prin farsa pe care nişte prieteni i-au făcut-o unui profesor.
Un medic vietnamez povesteşte cum studenţii şi-au ales profesorul pe care îl urăsc cel mai mult. Plănuind să îl înveţe o lecţie, studenţii au sărit pe el înainte să anunţe că urmează să fie decapitat. Legându-l la ochi, aceştia i-au pus capul pe un tocător, înainte să îi arunce o cârpă umedă pe gât. Convins că îl atinge o lamă de cuţit, omul a murit pur şi simplu.
Cercetătorii moderni au arătat că mintea are capacitatea de a vindeca, nu de a răni, acesta fiind efectul placebo.
Totuşi, în ultimii 10 ani, doctorii au arătat că efectul nocebo este foarte comun.