Avertismentul analiștilor: Prăbuşirea Yenului sugerează o criză majoră

epa08111620 A pedestrian walks past a stock market indicator board in Tokyo, Japan, 08 January 2020. The 225-issue Nikkei Stock Average lost 370.96 points, or 1.57 per cent, to close at 23,204.76, following concerns after Iran fired missiles against US troops based in Iraq. EPA/FRANCK ROBICHON

În ultimele zile s-a vorbit foarte mult despre prăbuşirea periculoasă a Yenului, care de ani de zile a fost considerat pe piață ca o monedă de „siguranță” în ceea ce priveşte comerțul. Iar acum, a treia economie mondială, ar putea intra în recesiune.

Aşadar, Japonia, a treia economie mondială, ar putea intra în recesiune, după ce s-a contractat în ritm anual cu 6,3% în trimestrul patru din 2019, în urma majorării taxei pe consum şi a cererii globale slabe.

Desigur, prăbuşirea PIB-ului Japoniei nu are nicio legătură cu coronavirusul, deoarece totul a început cu trimestul patru. Şi totuşi, analiştii se aşteptau la o scădere a PIB-ului Japoniei cu 3,7% în ultimele trei luni din 2019 şi previzionează că economia niponă ar putea intra în recesiune în acest trimestru.

În trimestrul patru-2019, consumul privat, care reprezintă aproximativ 60% din PIB-ul Japoniei, a scăzut cu 2,9%, după ce taxa pe consum a fost majorată la 1 octombrie 2019, de la 8% la 10%.

De asemenea, cheltuielile de capital au înregistrat un declin de 3,7%, în timp ce importurile şi exporturile au scăzut cu 2,6% şi, respectiv, 0,1%, pe fondul războiului comercial dintre SUA şi China.

După anunţarea datelor dezamăgitoare, ministrul nipon al Economiei, Yasutoshi Nishimura, a dat asigurări că autorităţile de la Tokyo sunt pregătite să ia toate măsurile necesare pentru a face faţă impactului epidemiei cu noul coronavirus asupra economiei şi a turismului.

În decembrie, Guvernul premierului Shinzo Abe a aprobat cheltuieli în valoare de 120 miliarde de dolari menite să atenueze impactul majorării taxei pe consum.

Şeful misiunii FMI în Japonia, avertiza săptămâna trecută că o extindere şi o prelungire a epidemiei cu noul coronavirus ar putea afecta economia niponă, în special turismul, sectorul de retail şi exporturile.

"Extinderea epidemiei reprezintă un risc la adresa economiei nipone, deşi impactul economic va depinde de gradul de extindere şi de răspunsurile autorităţilor. Dacă epidemia va fi extinsă şi prelungită, acest lucru va afecta probabil turismul şi activităţile de retail, în urma scăderii sosirilor de turişti din China şi din alte regiuni şi a cheltuielilor lor",  notează  BBC

Acesta a adăugat că epidemia ar putea de asemenea avea efect asupra comerţului şi investiţiilor, deoarece o încetinire suplimentară a economiei Chinei ar putea afecta companiile din Japonia şi ar putea întrerupe lanţurile de furnizare.

"Dacă acesta este într-adevăr cazul, s-ar putea să fim în pragul unei crize majore de piață, după cum scrie strategul Bloomberg FX, Vassilis Karamanis în această dimineață, menționând că „istoric, moneda are performanțe bune în perioadele de risc, în timp ce investitorii globali caută refugiu, iar cei din Japonia repatriează fonduri”.

Însă, așa cum s-a discutat în ultimele 48 de ore, această regulă s-a încălcat pe fondul celui mai recent val de turbulență al pieței alimentat de focarul de coronavirus - care ar putea avea un impact imediat asupra economiei Japoniei, „alimentând riscul recesiunii”, notează zerohedge.