Profesorul Peter Turchin de la Universitatea din Connecticut a prezis încă de acum zece ani că Statele Unite se vor confrunta începând din 2020 cu o perioadă de tulburări civile majore.
Într-un articol publicat în prestigioasa revistă Nature, Turchin afirma. în 2010, că „scăderea salariilor, inegalitatea de avere și explozia datoriei naționale” vor aduce SUA la punctul de fierbere în 2020. Profesorul, care predă evoluția culturală la universitate, își amintește că „profeția” sa a fost privită cu mult scepticism „Nu aveau motive să creadă că nu sunt nebun. Oamenii nu au înțeles că eu fac predicții științifice, nu profeții”.
Astăzi, când predicțiile par să i se fi îndeplinit, dat fiind haosul instaurat în America de manifestanții anti-rasism și bandele de hoți, Turchin vine cu o predicție și mai înspăimântătoare. El susține că actualele tulburări „pot escalada până la un război civil”, dat fiind că pandemia afectează puternic bunăstarea țării și că milioane de oameni și-au pierdut locurile de muncă.
Turchin, care studiază de decenii crizele din America și defectele structurale care le provoacă, spune că președintele Trump ar putea juca un rol nefast. "Administrația președintelui Donald Trump a negat faptul că există un rasism sistemic în sistemul de aplicare a legii din SUA, ceea ar putea întârzia și mai mult schimbarea", susține Turchin, care e de părere că în general tulburările sociale durează, în medie, între 5 și 15 ani.
67 la sută dintre americani se tem de izbucnirea unui „război civil”! Chiar au motive!
Marea “răsturnare” a echilibrelor rasiale din SUA nu mai e numai o teorie a conspirației!
Profesorul consideră că trebuie să fie abordate cauzele care duc la astfel de tulburări, pentru a preveni o situație de genul celei din Africa de Sud, unde au avut loc proteste împotriva inegalităților rasiale vreme de 26 de ani. „Lucrurile nu stau deocamdată chiar atât de rău precum ar putea sta”, a concluzionat Turchin, citat de site-ul zerohedge.com.
Dincolo de viziunea prăpăstioasă pe care o propune, teoria lui Turchin mai are o hibă majoră, Antifa, Black Lives Matter și susținătorii lor din Deep State, Partidul Democrat și marile corporații progresiste n-au prezentat nicio soluție pentru a combate „scăderea salariilor, inegalitatea de avere și explozia datoriei naționale”. De altfel, cei care acum finanțează generos manifestațiile și revoltele nu au niciun interes să plătească salarii mai mari. Pentru acești nababi, tema rasismului sistemic este perfectă pentru a abate atenția de la lăcomia care îi face să-și externalizeze producția în țări în care forța de muncă e mult mai ieftină sau să angajeze imigranți pe salarii de nimic.
Cât privește exemplul Africii de Sud, națiunea ”curcubeu” apărută după înlăturarea regimului de apartheid e departe de a fi un succes. E vorba mai degrabă de un stat eșuat în care criminalitatea și violența fac ravagii. E un risc care pândește și Statele Unite, dacă revoluția progresistă va avea succes.