Liderul Partidului România Unită, deputatul Bogdan Diaconu a lansat astăzi pe pagina sa de socializare un avertisment sumbru: extremiștii maghiari vor provoca tulburări în Transilvania după modelul separatist rusesc.
Nu doar modelul este rusesc, ci și banii de finanțare a grupărilor turbulente, afirmă liderul naționaliștilor români. ”Rusia nu a dat bani Ungariei degeaba, înțelegerea a fost ca din acești bani să fie finanțată și campania de destabilizare a României care îi stă ca un spin în coastă Moscovei”, afirmă Diaconu. Acesta spune că în anumite cercuri se vehiculează informația că extremiștii maghiari au fost finanțați cu bani rusești și că ne-am putea trezi cu efecte nedorite în perioada următoare. ”Serviciile secrete românești știu foarte bine că României i se pregătește ceva urât, dar factorul de decizie politic doarme și o să ne trezim prea târziu. Avertizez pe această cale autoritățile române să verifice aceste informații și să ia măsuri înainte de a se întâmpla nenorociri și să nu aștepte ca de fiecare dată să acționeze post-factum”, mai spune președintele Partidului România Unită.
Bogdan Diaconu, liderul unui partid nou la care au aderat recent încă doi parlamentari, s-a remarcat în spațiul public românesc prin apărarea valorilor naționaliste și prin acuzarea tandemului Ungaria-Rusia de acțiuni anti-românești în Transilvania. În septembrie 2014, unul din marile think-tank-uri americane, Foreign Policy Research Institute, îl cita pe larg pe Bogdan Diaconu în studiul lui John R. Haines intitulat ”Ungaria merge în direcția greșită?” (http://www.fpri.org/articles/2014/09/hungary-going-wrong-direction ), considerându-l vocea de protest a țărilor vecine Ungariei în fața expansionismului Budapestei de inspirație rusească. Liderul PRU era menționat în studiul respectiv cu citate din articolul său ”Ne-am săturat de Ungaria”, devenit viral pe internet în acea perioadă.
Recent, așa cum Evenimentul Zilei a relatat pe larg, liderul PRU a făcut o serie de demersuri oficiale către Ministerul de Externe și către Ministerul Justiției, dar și către președintele și premierul țării, pentru aducerea în țară a deputatului UDMR Marko Attila care a fugit de justiție în Ungaria. Diaconu a acuzat în acest sens nepăsarea și neputința autorităților române într-un caz care ține de suveranitatea națională.
Avertismentul lui Bogdan Diaconu este confirmat dintr-o zonă cu totul diferită de cea politică. Un reprezentant cunoscut al societății civile, Alexandru Cumpănașu, directorul Asociației pentru Implementarea Democrației, a publicat recent pe DCNews o analiză în care atrage atenția asupra unui scenariu de tip Crimeea în Harghita și Covasna: ” Ce-l oprește pe Putin să folosească Partidul Civic Maghiar via Budapesta pentru a înfierbânta mințile câtorva sute de mii de cetățeni români de etnie maghiară pentru crearea unei mici republici în mijlocul României?”, se întreabă acesta.
De altfel, în afară de amintitul studiu al Foreign Policy Research Institute care atrage atenția asupra punerii Ungariei la dispoziția Rusiei, mai există o analiză publicată în august 2014 de Center for Eurasian Strategic Intelligence, un think thank cu sediul la Londra, care a acuzat în mod direct că ”Serviciile speciale rusești colaborează în prezent cu lideri maghiari în România și, profitând de particularitatea relațiilor etnice în regiune, încearcă să creeze probleme Bucureștiului din interior".