Un gest aparent banal, precum hrănirea cu firmituri de pâine a rațelor sălbatice, poate avea efecte dezastruoase asupra ecosistemului, avertizează cercetătorii britanici.
Efectele negative ale unei diete bogate în făinoase, mai ales pâine albă, asupra metabolismului păsărilor sălbatice, precum rațele de pe lacurile și râurile din zonele urbane, sunt de multă vreme cunoscute și popularizate de către oamenii de știință. Recent, aceștia au descoperit că gestul, considerat de oameni unul inofensiv, are efecte grave și asupra ecosistemului.
Potrivit specialiștilor britanici, bucățile de pâine care ajung pe fundul apei și putrezesc duc la creșterea accelerată a populației de alge de suprafață, iar toxinele eliminate de aceste organisme omoară peștii, în timp ce plantele subacvatice nu mai beneficiază de lumina soarelui.
"Bineînțeles că nu doar pâinea produce aceste dezechilibre. Dacă rațele ar fi hrănite într-un mediu acvatic curat, cum ar fi porțiunea de amonte a unui râu, dar oamenii fac asta în mediul urban", explică specialistul Richard Bennett.
Pâinea în descompunere produce bacterii și atrage rozătoarele, a căror urină transmite o boală mortală pentru oameni, boala Weil.