Avertisment ONU. În centrala nucleară Zaporojie sunt plasate mine explozive

Centrala nucelara de la Zaporojie sursa: arhiva evz

La aproape un an și jumătate de la începutul invaziei ruse din Ucraina, atacurile asupra orașelor ucrainene și riscul pentru viața civililor continuă. În timp ce trupele ruse au atacat atât Odesa, cât și capitala, cu rachete și drone pentru a șasea zi consecutiv, ONU a denunțat prezența "unor mine" la centrala nucleară Zaporojie.

Un grup de inspectori de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a vizitat uzina duminică trecută și a localizat mine într- o zonă restrânsă, între barierele perimetrale interne și externe ale complexului, după cum a explicat directorul general al organizației, argentinianul Rafael Grossi, într-un comunicat emis luni seară, scrie La Razon.

"Echipa noastră a făcut această constatare specifică la centrală și ei au răspuns că este o decizie militară și într-o zonă controlată de armată", a spus Grossi în raport, adăugând că prezenţa unor astfel de explozivi la fața locului "este incompatibilă cu reguli și îndrumări privind siguranța nucleară", ca și "crearea unei presiuni psihologice suplimentare asupra personalului uzinei". În plus, ei au explicat că, în timp ce erau prezenți la centrala nucleară, aceasta și-a pierdut temporar legătura cu linia electrică principală de 750 de kilowați din cauza unei "probleme tehnice". Pentru moment, inspecția a exclus că minele descoperite reprezentau un pericol pentru oameni, totuși, inspectorii ONU așteaptă încă să aibă acces la acoperișurile reactoarelor și încăperile turbinelor acestora, unde guvernul ucrainean asigură că a detectat prezența a ceva care ar putea fi explozivi.

Centrala nucleară Zaporojie este cea mai mare din Europa

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, se află sub control rusesc din martie 2022. De atunci, Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc că au atacat zonele din apropiere și că au încercat să saboteze centrala. Pe de altă parte, Ucraina a denunțat o încălcare a securității în Zaporijjia, explicând că reactorul numărul 4 al centralei atomice a centralei ar fi în stare de oprire la cald, contrazicând, conform companiei ucrainene Energoatom, legislația nucleară ucraineană. Oprirea la cald, după cum a explicat Societatea Nucleară Spaniolă, este "starea de funcționare a unei centrale nucleare după o oprire a reactorului, menținând reactorul subcritic și presiunea și temperatura lichidului de răcire aproape de cele de funcționare puternică".

După cum a explicat Rusia într-un scurt comunicat postat pe canalul său Telegram, "pentru a furniza abur pentru nevoile proprii ale stației, reactorul numărul 4 a fost transferat într-o stare de oprire la cald". Totuşi, Energoatom amintește în comunicatul său că distrugerea hidrocentralei Nova Kahovka, aflată tot pe teritoriul ucrainean ocupat de Rusia și care a fost distrusă pe 6 iunie, a pus în pericol alimentarea cu apă pentru răcirea reactoarelor de la centrala Zaporijjia. "Este de netăgăduit riscul pentru siguranța nucleară și radioactivă din cauza opririlor îndelungate a activității echipamentelor reactorului, a lipsei de întreținere și reparare regulată adecvată a echipamentelor", a avertizat Energoatom. (Traducerea: Rodezia Costea/Rador).