AVERTISMENTUL unuia dintre medicii demisionari de la Spitalul Colentina: „Cred că în scurt timp această problemă va exploda (...)”

AVERTISMENTUL unuia dintre medicii demisionari de la Spitalul Colentina: „Cred că în scurt timp această problemă va exploda (...)”

Scandalul de la Spitalul Colentina a redeschis Cutia Pandorei în ceea ce privește sistemul de sănătate din România. Cea mai mare problemă a sănătății din România se rezumă la un singur cuvânt, pe care îl știe toată lumea, a declarat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24 neurochirurgul Dorin Bică, cel care în urmă cu câteva zile a demisionat de la spitalul Colentina, alături de colegul său, doctorul Ionuţ Gobej, în semn de protest față de neajunsurile unui management deficitar.

„Nu am să spun eu asta, care e cea mai mare problemă a sănătății din România, pentru că o știe toată lumea, dar absolut toată lumea, nu există nimeni în România care să nu știe care este problema de bază a acestui sistem. Cred că în scurt timp această problemă va exploda și vor avea cu toții curaj să spună care este”, a declarat medicul Dorin Bică la Digi24, întrebat fiind care este cea mai mare problemă a sistemului de sănătăte din România.

Carmen Madeleine Curea, MEDIC la Spitalul Colentina, MESAJ DUR: „Nu cred în curajul sau bărbăția șefilor de secție, șantajabili (...)”

Reamintim că la jumătatea lunii iulie, Primarul Capitalei, Gabriela Firea, nu se grăbea să găsească un nou manager pentru Spitalul Colentina. Deși îi expirase oficial mandatul de 6 luni, dr. Silvi Ifrim era încă șef, dar nu avea drept de semnătură. În articolul Silvi Ifrim, „uitată” de Gabriela Firea la conducerea Colentinei, publicat pe evz.ro, s-a explicat în ce fel a afectat situaţia haotică de la Spitalul Colentina activitatea medicilor.

„Eu nu vreau să fac acum politica națională a sistemului de sănătate, drept urmare n-o să vă răspund. Încă nu am curajul. O să mă impun să nu-l las nici pe dr. Gobej să răspundă la această întrebare. (Dr. Gobej: Să știți că ascult întotdeauna de dr. Bică). Deci, n-o să răspund la această întrebare pentru că n-am încă acest curaj de a răspunde la ea, dar sunt sigur că toată lumea știe care e problema majoră și singura care creează restul problemelor. Se rezumă la un singur cuvânt”, a completat medicul Dorin Bică.

El a mai spus că există oameni care pot schimba sistemul de sănătate din România, în ciuda multelor probleme pe care le are, și a dat asigurări că a simțit solidaritatea breslei în zilele care au urmat gestului său de a demisiona.

„Cred că, de fapt, nu e vorba nici de personal, nici despre lipsa materialelor, nici despre șicane. Este vorba despre lipsa bunăvoinței, lipsa dialogului, lipsa dorinței de a crea, despre voința de a distruge - dusă la niște cote incredibile, toate aceste atribute deținându-le doamna manager, din păcate”, a răspuns medicul Ionuț Gobej.

Domnule doctor, dar vă rog, faceți ceva! Păi fac, dar nu pot să fac!

„Vine un pacient care are o problemă și vrea neapărat să se opereze la tine. Este extraordinar de dificil să te uiți în ochii lui și să-i spui Nu pot, pentru că trebuie să te pun peste două luni, peste trei luni. Și unii pacienți chiar au nevoie de tine atunci. Sigur, există centre în București care pot prelua acest pacient, dar pacientul nu vrea să meargă acolo din varii motive. Pacientul are dreptul să se trateze la un anumit medic. Și omul vine la tine. Când omul vine și-ți spune că Vreau să mă operez la tine, asta este o onoare pentru orice medic.

Vă dați seama că, totuși, îi umbli prin cap sau coloană. Și dacă vine și-ți spune Domnule doctor ... și încep și plâng pacienții, de exemplu, în consultație: Domnule doctor, dar vă rog, faceți ceva! Păi fac, dar nu pot să fac! Și o dată asta, și de două ori, și de trei ori și până când? (...) E o tensiune asta și-mi displăcea profund să refuz pacienții”, a explicat doctorul Dorin Bică, în condițiile în care exista un ordin al managerului de a nu folosi sălile de operație după ora 15:00, iar din această cauză, de multe ori era nevoit să cheme personalul auxiliar să vină mai devreme, înaintea programului, pentru a putea opera pacienți,  potrivit Digi.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News