Temperaturile extreme din ultima perioadă au dat peste cap planurile turiștilor de a călători în țările din Vest, unde valul de caniculă a făcut până acum sute de victime. Reprezentanții MAE trag un semnal de alarmă și vin cu precizări privind situația din Spania.
Cetățenii români care au de gând să călătorească în Spania în perioada 25-26 iulie trebuie să aibă în vedere că Agenţia Meteorologică de Stat – AEMET a emis coduri roşu şi portocaliu de caniculă în comunitățile autonome Andaluzia și Extremadura din Spania.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Sevilla: +34954233243, +34954230947, +34954624053, +34954624070, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
De asemenea, MAE a anunțat că toți cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă sau având caracter de urgență, pot apela numărul de telefon de permanenţă al Consulatului General al României la Sevilla: + 34648212169.
Spania este „înghițită” de valul de căldură. Autoritățile spaniole sunt în alertă
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă şi consultarea paginilor de Internet www.meteoalarm.org, sevilla.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, informează mae.ro.
De câteva zile, Spania se confruntă cu temperaturi ce depășesc 40 de grade Celsius, iar meteorologii nu vin cu vești bune pentru următoarele săptămâni. În regiunile menționate mai sus, duminică s-au înregistrat temperaturi de peste 45 de grade Celsius, recordul absolut înregistrat în această regiune fiind de 47,7 grade.
Din cauza căldurii extreme și a lipsei precipitațiilor, toată Spania este expusă unui risc extrem de incendiu. De la începutul verii, în Peninsula Iberică au ars peste 200 de mii de hectare, țara fiind cea mai afectată de incendiile provocate de temperaturile extreme.
Oamenii de știință au precizat că aceste fenomene reprezintă un efect direct al încălzirii globale, emisiile de gaze cu efect de seră fiind mai mari și de durată. Mai mult, în următorii ani, astfel de fenomene extreme vor deveni o normalitate, iar milioane de oameni vor avea de suferit din cauza asta.
Reamintim că și țara noastră se confruntă cu un val de caniculă ce durează de câteva zile. În majoritatea regiunilor, duminică s-au înregistrat temperaturi de peste 38 de grade. Totodată, seceta a cuprins mai multe sate și comune din România, oamenii fiind nevoiți să ceară ajutor de la autorități pentru a primi apă.