Nerespectarea datoriei SUA ar declanșa o „catastrofă economică”, avertizează secretarul Trezoreriei SUA. Janet Yellen a spus că o neplată a datoriei ar duce la pierderi de locuri de muncă, în timp ce plățile gospodăriilor pentru ipoteci, împrumuturi auto și carduri de credit vor crește.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avertizat marți că eșecul Congresului de a ridica plafonul datoriei guvernamentale - și implicit ar declanșa o „catastrofă economică” care va duce la creșterea ratelor dobânzilor pentru anii următori.
Ea a spus că este „o responsabilitate de bază” a Congresului să crească sau să suspende plafonul de împrumut de 31,4 trilioane de dolari, avertizând că o neîndeplinire a obligaţiilor financiare ale guvernului ar ameninţa progresul economic pe care Statele Unite l-au făcut de la pandemia de Covid-19.
Secretarul Trezoreriei SUA, despre o posibilă „catastrofă economică”
„O neplată a datoriei noastre ar produce o catastrofă economică şi financiară. Un default ar creşte perpetuu costul împrumutului. Investiţiile viitoare ar deveni substanţial mai costisitoare”, a spus Yellen membrilor Camerei de Comerţ Metropolitane din Sacramento.
Dacă plafonul datoriei nu este ridicat, întreprinderile din SUA se vor confrunta cu pieţele de credit deteriorate, iar guvernul nu va putea, probabil, să emită plăţi către familiile de militari şi persoanele în vârstă, care se bazează pe securitatea socială, a spus Janet Yellen.
„Congresul trebuie să voteze pentru ridicarea sau suspendarea limitei datoriei. Ar trebui să facă acest lucru fără condiţii. Şi nu ar trebui să aştepte până în ultimul minut", potrivit şefei Trezoreriei.
Yellen le-a spus parlamentarilor, în ianuarie, că guvernul îşi poate plăti facturile doar până la începutul lunii iunie, fără a creşte limita pe care guvernul a atins-o în ianuarie.
Piețele financiare sunt din ce în ce mai preocupate de impas
Spre deosebire de majoritatea celorlalte ţări dezvoltate, SUA impun o limită strictă a cât de mult se poate împrumuta guvernul. Deoarece guvernul cheltuie mai mult decât încasează, parlamentarii trebuie să ridice periodic plafonul datoriei.
Kevin McCarthy, liderul Camerei Reprezentanţilor, controlată de republicani, a propus săptămâna trecută un plan care prevede reducerea cheltuielilor cu 4.500 miliarde de dolari şi creşterea plafonului datoriilor cu 1.500 miliarde de dolari, numindu-l baza pentru negocierile din săptămânile următoare.
Casa Albă insistă că cele două probleme nu ar trebui să fie legate, iar Senatul controlat de democraţi va respinge probabil propunerea. Pieţele financiare sunt din ce în ce mai preocupate de impas, trimiţând costul asigurării expunerii la datoria SUA la cel mai înalt nivel din ultimii zece ani, analiştii financiari avertizând asupra riscului tot mai mare de neplată, informează bdnews24.com.