Ceasul Doomsday sau „Ceasul apocalipsei” este pe cale să bată și nu am fost niciodată atât de aproape de miezul nopții. Toată lumea științei va analiza evenimentele cele mai periculoase după ce va intra în funcție.
Oamenii de Știință Atomiști vor actualiza Ceasul Apocalipsei. Aceştia au dat un avertisment cu privire la sfârșitul omenirii. „Ceasul apocalipsei” sau Doomsday Clock reprezintă ceasul care înregistrează amenințările globale precum războiul nuclear, tehnologii periculoase, probleme de sănătate și nu numai. Află ce prevăd cercetătorii și unde ar trebui setat ceasul în funcție de evenimentele care au avut loc în ultimele 12 luni.
„Ceasul apocalipsei”, tot mai aproape de secunda finală
Ceasul a fost conceput inițial ca o modalitate de a atrage atenția asupra conflagrației nucleare. Experții urmează a decide unde ar trebui setat ceasul. Spre exemplu, anul trecut, acesta a fost plasat la 100 de secunde până la miezul nopții, rămânând la recordul înregistrat în anul 2020. Doomsday Clock servește ca o metaforă a riscurilor și pericolelor din lume.
Ei folosesc un ceas pentru a ilustra cât de rele sau bune cred că sunt lucrurile pe Pământ. Cu cât ceasul este mai aproape de miezul nopții, cu atât aceștia sunt de părere că pericolul este tot mai aproape. Acum 75 de ani a început la șapte minute până la miezul nopții. De atunci, Doomsday Clock a fost ajustat în funcție de lucrurile bune, dar și cele rele.
Ceasul Apocalipsei a devenit un indicator universal
În termeni reali, dacă ceasul ar fi sunat într-adevăr la miezul nopții, oricum nimic nu s-ar întâmpla atunci. Este pur ilustrativ, bazat pe opiniile și predicțiile Consiliului de Știință și Securitate care îl conduce. Anul 2020 a fost anul în care „Ceasul Apocalipsei” a fost cel mai aproape de miezul nopții din toată istoria sa.
Un an mai târziu, în 2021, oamenii de știință au menținut ceasul la 100 de secunde. De această dată, ei au dat vina pe răspunsul la pandemia de Covid-19, spunând că acesta a dezvăluit „cât de nepregătite și nedornice sunt țările și sistemul internațional să gestioneze în mod corespunzător urgențele globale”.
În 2022, avertismentul lor se extinde dincolo de armele de distrugere în masă pentru a include și alte tehnologii care concentrează pericole potențial existențiale - inclusiv schimbările climatice și cauzele sale fundamentale în consumul excesiv și afluența extremă.
Multe dintre aceste amenințări sunt deja bine cunoscute
De exemplu, utilizarea produselor chimice comerciale, la fel ca și deșeurile toxice pe care le creează. Există zeci de mii de situri de deșeuri la scară largă numai în SUA, cu 1.700 de „ situri de superfond ” periculoase.
După cum a arătat uraganul Harvey când a lovit zona Houston în 2017, aceste locuri sunt extrem de vulnerabile. Se estimează că 2 milioane de kilograme de contaminanți din aer peste limitele de reglementare au fost eliberate, 14 locuri de deșeuri toxice au fost inundate sau avariate, iar dioxine au fost găsite într-un râu major la niveluri de peste 200 de ori mai mari decât concentrațiile maxime recomandate.
Schimbări climatice și prosperitate
Pe lângă faptul că este o amenințare existențială în sine, schimbările climatice sunt legate de riscurile prezentate de aceste alte tehnologii. Atât virușii modificați genetic, cât și unitățile genetice, de exemplu, sunt dezvoltați pentru a opri răspândirea bolilor infecțioase purtate de țânțari, ale căror habitate se răspândesc pe o planetă care se încălzește.
Odată eliberați, totuși, astfel de „roboți” biologici pot dezvolta capacități dincolo posibilitatea noastră de a-i controla. Chiar și câteva nenorociri care reduc biodiversitatea ar putea provoca colaps social și conflicte.
Resetarea ceasului
Având în vedere că Ceasul Apocalipsei ticăie de 75 de ani, cu nenumărate alte avertismente de mediu din partea oamenilor de știință din acea perioadă, cum rămâne cu capacitatea umanității de a-și imagina și de a lupta pentru un viitor diferit?
O parte a problemei constă în rolul științei însăși. Deși ne ajută să înțelegem riscurile progresului tehnologic. J. Robert Oppenheimer – „părintele bombei atomice” – a descris această vulnerabilitate a oamenilor de știință la manipulare și la propria naivitate, ambiție și lăcomie, în 1947. În cele din urmă, pentru natura interconectată a acestor amenințări avem Doomsday Clock care există pentru a ne aminti despre aceste lucruri care pot aduce sfârșitul nostru, scrie sciencealert.