Averi de top în parlament

Opt dintre cei mai bogaţi 300 de români fac parte din noul legislativ, averile lor însumând peste 2,5 miliarde de euro, potrivit "Capital".

Trei dintre bogaţi au fost parlamentari şi în legislatura trecută, adică Dan Voiculescu, Verestoy Attila şi Călin Popescu-Tăriceanu, scrie revista „Capital“. Voiculescu a renunţat, cel puţin pe hârtie, la averea estimată de Top 300 Capital la 1,5-1,6 miliarde de euro, în favoarea fiicelor sale. Verestoy, senator UDMR de Harghita, avea, în 2007, o avere evaluată la 80 de milioane de euro, dar cu pierderi mari anul acesta din cauza prăbuşirii Burselor. Deputatul PNL de Ilfov, Călin Popescu-Tăriceanu, are afaceri în domeniul comerţului de maşini care i-au rotunjit averea la 36-39 de milioane de euro. Un alt personaj din Top 300 se întoarce, după o pauză, în parlament, ca să reprezinte Neamţul, respectiv Culiţă Tărâţă, care administrează peste 50.000 de hectare de culturi agricole.

Totodată, printre bobocii legislativului se găsesc personaje cu averi considerabile, cum ar fi Robert Negoiţă (PSD), care, împreună cu fratele său Ionuţ, deţine afaceri evaluate la 400 de milioane de euro. Silviu Prigoană (PDL) reprezintă bucureştenii, având, împreună cu familia sa, afaceri în salubritate şi protecţia mediului de 150-160 de milioane de euro.

Tot în clasamentul „Capital“ apar alte două nume care au trecut cu bine scrutinul din 30 noiembrie: Florian Anghel (PDL), cu afaceri evaluate la 25-27 de milioane de euro, în imobiliare, industrie şi construcţii, şi Vasile Gliga (PSD), cu o avere cotată la 23-24 de milioane de euro. Antreprenorilor celebri din Palatul Parlamentului li se alătură Elena Udrea (PDL), soţia businessmenului Dorin Cocoş, Oana Niculescu-Mizil (PSD), proprietara unei case de modă, şi Iulian Urban (PDL), patronul unei firme de recuperare a debitelor.

„Fie au dosare în lucru şi vor să scape, fie intră în parlament ca într-o masonerie, ca să-şi apere interesele“, consideră analistul Stelian Tănase. La rândul său, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Pârvan, crede că părerea businessmenilor ar trebui să conteze, întrucât ei plătesc taxe şi impozite şi oferă locuri de muncă.