Aventurierul care a provocat mari minuni având la bază un pix și o foaie

Aventurierul care a provocat mari minuni având la bază un pix și o foaie

Deține un record ce greu va putea fi doborât de un alt confrate.

Despre antrenorii de fotbal se spune că se împart în două categorii: cei făcuți pentru a lucra la echipe de club și ceilalți, care au aptitudini pentru echipele naționale: selecționerii. Sunt și excepții, tehnicienii care fac față pe ambele tărâmuri.

Atunci când vine vorba despre selecționeri, emblematic la nivel mondial este un sârb. La data de 7 septembrie, Bora Milutinovici va împlini 77 de ani. Din 2009, el s-a retras din activitate și urmărește sportul în care s-a consacrat, de la distanță. Este unic în istorie, pentru că a participat la cinci ediții ale Campionatului Mondial, cu cinci naționale diferite.

Unii l-au considerat a fi un mercenar, alții un aventurier. Bora Milutinovici chiar poate fi personificarea celebrului personaj Indiana Jones. Sârbul s-a născut în 1944, la Bajina Basta, în vremuri complicate și pentru țara sa. Lumea s-a repus pe picioare după Al Doilea Război Mondial, iar unul dintre fenomenele care căpătau amploare de la an la an era fotbalul. În Iugoslavia lui Tito, la fel cam peste tot în Europa, băieții băteau mingea pe maidane și visau să ajungă cunoscuți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bora Milutinovici n-a făcut excepție și întrucâtva a și reușit. N-a fost un fotbalist excepțional, într-o țară în care concurența era uriașă. A debutat la OFK Beograd (1958-1960) a trecut pe la Partizan Belgrad (1960-1966), apoi a plecat în Elveția, la Winterthur. După un an petrecut în „Țara Cantoanelor”, mijlocașul a ajuns în Franța și a trecut pe la Monaco (1967-1969), Nice (1969-1971) și Rouen (1971-1972). La 32 de ani, Bora acceptă o primă mare provocare.