Aventurierii care au scris istorie. Adevăr și mister în istoria Spaniei

!În lucru!!! Aventurierii care au scris istorie. Adevăr și mister în istoria Spaniei

Aventurierii care au scris istorie. Adevăr și mister în istoria Spaniei. Cine a creat legenda.

Spania catolică a reprezentat cadrul pentru multe povești fascinante cu personaje reale, dar pe care literatura le-a remodelat oferind posterității o imagine cu totul diferită, astfel că legenda literară a estompat imaginea reală a personajului.

Aventurierii spanioli celebri: Don Carlos

Don Carlos a fost moștenitorul Regelui Filip al II-lea al Spaniei, deci nepot al lui Carol Quintul, împărat romano-german, al cărui nume îl primise. Era fiul Mariei de Portugalia, soția lui Filip și fiica regelui Ioan al Portugaliei. S-a născut la Valladolid, la 8 iulie 1545. Din cauza cosangvinizării, s-a născut alienat mintal și diform.  Era mereu furios, chinuia servitorii și animalele.

A suferit o trepanație craniană care i-a agravat starea în decembrie 1567. Tatăl lui s-a văzut nevoit să-l închidă, ultimele șapte luni din scurta sa viață de numai 23 de ani, trăindu-le închis și sub supraveghere. Don Carlos a murit la 24 iulie 1568. Friedrich Schiller a scris drama Don Carlos în 1787, iar Giuseppe Verdi a scris o operă cu același nume, care a avut premiera la 1867. Giuseppe Verdi a conceput opera într-un mod romanțat. Don Carlos este un exponent al libertății, tatăl lui, un despot care își condamnă fiul la moarte. Evident, opera este cu totul diferită de biografia reală a personajului.

Exploratorii spanioli celebri: Don Juan

Don Juan de Tassis y Peralta, Conte de Villamediana un conte cunoscut pentru erudiție și spirit liberal la curtea regelui Filip al III-lea a beneficiat de o posteritate cu totul diferită prin opera preotului  Gabriel Tellez, care semna cu pseudonimil „Tirso de Molina”. El a scris, conform istoriei literaturii universale, o piesă la 1619 la Lisabona. Personajul se numea Don Juan Tenorio, era nobil din Andaluzia. Piesa îi atribuia pasiunea de a curta tinerele și de a le lua virginitatea, până când, în plan simbolic, fantoma unui tată a cărui fiică fusese sedusă de către Don Juan, îl ucide la o vânătoare pe aventurier.

Istoricii literari i-au atribuit autorului Tirso de Molina darul premoniției. Potrivit acestora, Don Juan de Tassis y Peralta, Conte de Villamediana, modelul personajului literar a avut o moarte violentă, prin asasinat. Moartea s-a produs la 21 august 1622. Asasinul s-a folosit de o arbaletă care a lansat o săgeată de la mică distanță, lovitura fiind fatală. S-a speculat că moartea fusese ordonată chiar de regele Spaniei, fiindcă apropiații săi i-au spus că atunci când ar fi izbucnit un incendiu, Don Juan a salvat-o pe regină și nu regele sau gărzile regale. S-a speculat astfel că adevăratul Don Juan ar fi avut o singură aventură, cu regina, ceea ce era o gravă culpă de lezmajestate, ceea ce i-a pecetluit soarta, într-un mod tragic.

Iată cum două personaje reale, Don Carlos și Don Juan au ajuns sub pana unor scriitori și creatori de opere lirice, eroi literar-artistici, imaginea lor rămânând cea plăsmuită de imaginația acestora, cei pasionați de istorie trebuind să apeleze la cronici și lucrări pentru a vedea cine au fost ei în realitate.