Guvernul va trebui să estimeze dacă efectele aşteptate de la viitorul acord chiar au şanse să devină realitate.
Al treilea acord consecutiv cu FMI pare tot mai aproape de a deveni realitate, deşi cu puţin timp în urmă nimeni nu îl punea măcar în discuţie.
Ce mize ar avea un nou acord de tip preventiv pentru România? În cea mai mare parte, pe cele de până acum. Cea mai importantă este posibilitatea de a ne împrumuta de pe piaţa liberă la costuri rezonabile. Din martie 2011, când a fost încheiat precedentul acord preventiv, randamentul plătit de România la titlurile de stat pe termen scurt a scăzut de la aproape 7% la 5%, minimul de după 1990, în mare parte ca efect al acordului cu Fondul.
Alte mize ale acordului cu FMI ţin de Banca Naţională, care ar avea resurse pe de o parte pentru a micşora dobânzile şi a impulsiona creditarea economiei, şi pe de altă parte pentru a apăra cursul, aşa cum a reuşit să facă în 2011 şi în prima parte a acestui an.
Nu tot devine realitate
Condiţii posibil mai bune
Un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional ar putea fi semnat în condiţii mai avantajoase decât cel în vigoare, potrivit reprezentantului României la Fond, Mihai Tănăsescu. Într-o declaraţie pentru RFI, acesta a dat exemplul Poloniei, care are o linie de credit de la Fondul Monetar Internaţional din care poate trage bani atunci când are nevoie. Într-o asemenea situaţie, vizitele reprezentanţilor instituţiei ar avea loc doar de două ori pe an, faţă de patru în prezent, iar obiectivele de îndeplinit ar fi mai puţin stricte.
CITIŢI ŞI:
- Ce program are FMI în România
- Ponta nu poate plagia la examenul cu FMI
- Acordul cu FMI e bun sau nu pentru România? USL anunţă un nou program cu FMI, din 2013
- FMI: Acordul cu România continuă