Avem nevoie de banii FMI?

România are nevoie în acest an de 10 miliarde de euro, bani pentru finanţarea măsurilor pentru ieşirea din criză. Potrivit lui Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), instituţiile europene nu au bani suficienţi pentru a împrumuta ţara noastră cu această sumă.

“Fondul de urgenţă constituit la nivelul Uniunii Europene, de 24 de miliarde de euro a fost cheltuit pe jumătate pentru Ungaria şi Letonia, iar Portugalia, Grecia, Iralnda şi Spania sunt deja în proceduri mai avansate decât România pentru a obţine un împrumut“, a declarat pentru evz.ro reprezentantul GEA.

În aceste condiţii, Voinea susţine că România nu are altă alternativă pentru împrumut decât Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Prognoză: 90% de la FMI, 10% din surse europene

Potrivit directorului GEA, finanţarea împrumutului pe care îl va contracta România va proveni în proporţie de 90% de la FMI şi doar 10% din surse europene.

Cum un împrumut de la FMI este inevitabil, Voinea spune că este de preferat ca România să vină cu un program de împrumut pe care să îl propună Fondului şi nu FMI să impună ţării noastre astfel de plan.

Condiţii FMI

Printre condiţiile impuse de FMI se numără ajustarea graduală a deficitului bugetar şi condiţii restrictive privind cheltuielile publice, măsuri care intră deja în politica actualului guvern.

În cazul în care România va obţine împrumutul de la FMI, va plăti o dobândă calculată în funcţie de ratingul de ţară.

BNR nu va tipări bani fără acoperire În opinia lui Voinea, o altă posibilitatea pentru finanţare ar fi „tipărirea” de bani de către BNR. Masa monetară a României este estimată la 40 de miliarde de euro, iar nevoia de finanţare este de încă 10 miliarde de euro.

Consilierul BNR, Adrian Vasilescu, exclude însă posibilitatea unei astfel de măsuri.

“Nu se va apela la tipărirea de bani. BNR a făcut cea mai bună politică în materie de emisiune monetară. Pentru că nu am avut consiliu monetar, am putut să practicăm un curs liber iar de 14 ani, emisiunea monetară este legată doar de intrările de valută “, a declarat pentru evz.ro consilierul BNR.

Potrivit acestuia, emisiunea de bani fizici făcută de BNR are acoperire totală în rezerva de aur în timp ce banii de cont au acoperire în intrările de valută.

Numerar de 2 miliarde de euro Vasilescu spune că în acest moment, rezerva de aur, respective numerarul din circulaţie, se rdică la peste 2 miliarde de euro. Reprezentantul BNR susţine că singura soluţie pentru acoperirea nevoii de bani a statului este reducerea cheltuielilor.

“De 14 ani BNR nu a abdicat de la politica sa, de a face emisiune monetară fără acoperire. Bulgarii au chiar o lege care nu le permite să emită leva decât în contrapartidă cu euro“, a precizat Adrian Vasilescu.

Delegaţie FMI la Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu a primit la Cotroceni, delegaţia FMI, condusă de Jeffrey Franks, noul şef de misiune pentru România.

Ieri seară, premierul Boc a avut o discuţie cu membrii delegaţiei Fondului privind situaţia macroeconomică a României şi politicile bugetar-fiscale ale Guvernului pentru acest an.

Preşedintele Traian Băsescu declara la sfârşitul lunii ianuarie că nu este parizanul unui împrumut de la FMI, ci din bani europeni şi a anunţat Comisia Europeană că România intenţionează să contracteze un împrumut de 6-7 miliarde de euro, sub supravegherea Fondului. Voi care credeţi că sunt sursele de la care ar putea România să se împrumute?