Casele fără etaj devin din ce în ce mai căutate. Avantajele unei astfel de construcții sunt numeroase atât din punct de vedere al utilității, cât și din punct de vedere financiar
Pro: Costurile construcției sunt aproape înjumătățite, chiar dacă amprenta la sol însumează totalul unei case cu aceeași dimensiune, dar cu etaj.
Încălzirea și răcirea sunt mai eficiente și mai puțin costisitoare, distribuirea căldurii fiind mai eficientă și mai puțin solicitantă pe un singur nivel, iar răcirea poate fi făcută mai rapid chiar și cu un aparat mai puțin performant.
Reducerea costurilor de reparații este simțitoare, spun constructorii. În general, explică ei, când o țeavă se sparge la etaj, aceasta provacă stricăciuni și la parter. De asemenea, tavanele de la parter se crapă în timp ce casa se așează. Acele crăpături pe pereți, specifice caselor noi, vor fi prezente timp de minimum cinci ani la o casă cu nivel, pe când la o casă cu unul singur, maximum doi ani.
Avantaj în caz de cutremur pentru cei care optează pentru acest gen de construcții.
Casa pe un singur nivel este mult mai rezistentă în cazul calamităților, iar lipsa scărilor interioare reprezintă un avantaj pentru cei bătrâni sau cei care au copii mici. Un studiu arată că mai mult de jumătate din accidentări se petrec în casă si adesea acestea implică scările.
FOTO" Prețuri orientative pentru construcție finală: 650 euro/mp
Casă din lemn, cărămidă
Construirea unei case reprezintă pentru mulți un proiect a cărui rezultat să rămână solid și pentru generația viitoare. Astfel, decizia de a realiza locuința din clasica cărămidă, pe care bătrânii o consideră ca fi ind cea mai bună, se clatină în fața noilor metode și materiale de construcție, precum BCA (Beton Celular Autoclavizat) și lemnul.
LEMN
Specialiștii susțin că lemnul este un bun izolator termic atunci când este combinat cu materiale speciale precum vata minerală, polistirenul și membranele de etanșare. În afară de aspectul mai puțin plăcut, atunci când acesta rămâne vizibil, nu există pericolul unei rezistențe slăbite în timp. Un alt avantaj, pe care îl vedem în special în filmele americane, este că o construcție din lemn este chiar și de trei ori mai ieftină ca una din cărămidă. Astfel, dacă cu aceași sumă de bani, construcția poate fi mai amplă, iar finisajele pot fi mai calitative. Din păcate, casele ușoare nu pot fi izolate fonic la un nivel ideal atunci când locuim în oraș sau în apropierea sa. Mai mult, lemnul expus atrage în timp dăunători, precum insecte și ciuperci, iar pericolul ignifug este mai ridicat, indiferent de soluțiile cu care s-a tratat lemnul ulterior montării.