NATO grăbește construcția de autostrăzi. Șosea de mare viteză între România și Grecia

Autostradă Sursa foto: Wikimedia

Statele Unite. O autostradă de mare viteză va lega România de Grecia prin Bulgaria. Decizia a fost luată, la summitul NATO de la Washigton din aceste zile, la inițiativa ministrului grec al Apărării.

 

Miniștrii Apărării din Grecia, Bulgaria și România vor semna o scrisoase de intenție pentru crearea un coridor de mobilitate militară armonizată. Noua cale de mare viteză va permite NATO să întărească nivelul de mobilitate pe Flancul Estic.

Autostradă la inițiativa NATO

Liderii NATO vor să ridice nivelul de mobilitate pe Flancul Estic, în contextul amenințărilor pe care le reprezintă Rusia. În acest context a fost lansată această propunere, în marja summitului dedicat celor 75 de ani de la înfiinţarea Alianței Nord-Atlantice. O autostradă de mare viteză, dublată de linii feroviare, va uni România și Grecia pe litoralul Mării Negre, arată publicația Kathimerini.

Viitoarea șosea de mare viteză va porni din Constanța și va avea drept punct de destinație orașul grecesc Kavala. Aceasta va traversa principalele stațiuni de pe litoralul bulgăresc. Totodată, conform propunerii, ar urma să fie construită și o cale ferată de mare viteză pe aceeași axă.

Ministrul de Finanțe al Bulgariei, Assen Vassilev, și-a exprimat speranța că procedurile de atribuire a contractelor să fie gata în timp scurt. Termenul estimat, pentru darea în folosință pentru noua autostradă va fi de cinci ani, conform hellas.postsen.com.

Autprotățile consideră că acest proiect este vital în condițiile în care războiul din Ucraina escaladează. Cele trei state, Grecia, Bulgaria și România, trebuie să se pună de acord și să amenajeze facilități de transport rapid pentru trupele NATO, în primul rând. Totodată, acordul propus are în vedere extinderea rețelei de transport carburanți a NATO pe această linie, de la Kavala și Alexandroupoli către Bulgaria și România.

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Care sunt beneficiile proiectului

Proiectul prevede interconectarea a patru porturi și a infrastructurilor și rețelelor aferente prin această autostradă. Coridorul va lega oraşele greceşti Salonic și Alexandroupoli de Varna (Bulgaria) și Constanța (România). Este vorba despre patru orașe strategice pentru NATO de la granița estică a alianței.

„Toate cele patru oraşe au porturi, o cale ferată și o rețea de drumuri care contribuie în mod decisiv la capacitatea de rezistenţă şi de a trimite cu uşurinţă forțe aliate pe flancul estic al NATO”, a precizat o sursă militară de rang înalt pentru publicația Kathimerini.

Acordul va permite forțelor militare să se deplaseze rapid dintr-o parte în alta, în interiorul și în exteriorul Europei. Astfel se va reduce timpul și birocrația pe care le presupune o astfel de deplasare în prezent. În România va fi amenajată cea mai mare bază NATO din Europa cu o suprafață de 30 de kilometri pătrați. Aici își vor desfășura activitatea în jur de 10.000 de angajaţi militari şi civili, mare parte transferați de la Ramstein.

Acordul prevede nu doar autostrada și căile de mare viteză, ci și procedurile de apărare pentru acestea. De asemenea, se dorește coordonarea serviciilor implicate prin acorduri interstatale etc. Unul dintre cele mai importante aspecte este cel de securitate. Se dorește un răspuns rapid în cazul în care una dintre cele trei țări este amenințată sau atacată.

Grecia. Sursa: Dreamstime.com

Noua autostradă de folos turiștilor

O nouă autostradă, care va lega direct Constanța, prin Bulgaria de Grecia ar fi extrem de apreciată de turiștii români. Aceștia ar putea folosi drumul de mare viteză pentru a ajunge în timp rapid la destinațiile lor de vacanță. Drept care, beneficiile nu vor fi doar de ordin militar, ci și pentru civili.

Pe de altă parte, coridorul de mobilitate militară armonizată urmărește să modernizeze rețelele administrative ale Alianței. Din perspectiva Greciei, noile rute de transport va duce la întărirea relațiilor în regiunea extinsă a Macedoniei și Traciei.

Scrisoarea de intenție ce urmează să fie semnată la Washington este o continuare a unei alte inițiative de la Summitul tripartit din octombrie 2023, de la Varna. Prim-miniștrii Greciei, Bulgariei și Românie, Kyriakos Mitsotakis, Nikolai Denkov și Marcel Ciolacu, au convenit să aprofundeze discuțiile privind cooperarea în probleme de apărare, energie și transport.