Autorităților li se cere stoparea IMPORTURILOR de CARNE şi OUĂ STRICATE

Federația Națională PRO AGRO solicită autorităților abilitate ale statului stoparea importurilor de produse care pun în pericol sănătatea publică și cere controale sanitar veterinare reale la toate produsele agroalimentare și animalele vii din import. Solicitarea vine după ce ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat recent că în România ajung din străinătate mezeluri cu termen de valabilitate expirat sau peşti din Marea Nordului plini de viermi, din cauză că autorităţile nu sunt capabile să controleze mărfurile care intră în ţară.

“Federația Națională PRO AGRO susține declarațiile ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, referitoare la calitatea îndoielnică a unor produse venite din import și solicită autorităților abilitate ale statului stoparea importului de produse care pun în pericol sănătatea publică. Nu toate importurile sunt incorecte, dar o mare parte dintre acestea sunt aduse în țară cu prețuri de dumping, ceea ce denotă și o eventuală depășire a termenelor de valabilitate”, susţine federaţia într-un comunicat. 

Totodată, ei solicită autorităților statutului să efectueze controale sanitar veterinare reale la toate produsele agroalimentare și animalele vii provenite din comerț intracomunitar și import din țări terțe, pentru a se vedea dacă respectă aceleași condiții sanitar veterinare pe care sunt obligați să le respecte fermierii și produsele româneşti.

Mâncăm din importuri suspect de ieftine

Conform PRO AGRO, în 2015, România a importat carne (bovină, porcină, ovină, pasăre) în cantitate totală de 408.000 tone, ceea ce reprezintă 35,5% din consum și 45,6% din producția internă destinată pieței.  Prețul mediu de import la carne total și preparate din carne a fost de 1.593 euro/tonă, mult sub prețul de comercializare al acelorași produse pe piața UE, ceea ce pune în discuție calitatea produselor importate.

Potrivit reprezentanților federației, anul trecut, România a importat carne și preparate din carne de pasăre, în principal din țări membre UE, în cantitate de 133.000 de tone, 85.000 de tone din total fiind importată la prețul de 900 — 910 euro/tonă (4 lei/kg), mult sub prețul de vânzare al cărnii de pasăre în carcasă în UE, care a fost de 1.870 euro/tonă.  Din sesizările fermierilor, există situații când carnea de pasăre din import congelată este decongelată și vândută ca produs refrigerat, lucru nepermis de legislația în vigoare.

Ouă expirate, vândute ca proaspete

De asemenea, PRO AGRO mai semnalează că s-au făcut analize de laborator, iar rezultatele au arătat că importurile de ouă în coajă sunt mai vechi decât permite legislația UE privind comercializarea ouălor în coajă în vigoare. “Importurile de ouă se fac fără respectarea legislației naționale în vigoare privind marcarea ddm (data durabilității minime) pe coaja oului, lăsând astfel posibilitatea ca ddm-ul să fie marcat în țară, lucru care poate fi dovedit prin culoarea diferită a cernelii de marcare. Prin marcarea ddm-ului la noi în țară nu se mai știe practic data ouatului, așa cum prevede legislația”, se explică în comunicat, unde se adaugă că, în unele rețele comerciale, de multe ori se acceptă produse din import care nu respectă legislația privind etichetarea cu țara de origine.

Reprezentanții PRO AGRO atrag atenția că, în cazul în care autoritățile cu atribuții de control, precum Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Direcția Generală a Vămilor, dar și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin rolul de coordonator al ANSVSA, nu intervin, producția autohtonă este în pericol să dispară, iar fermierii să falimenteze.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, într-un interviu acordat ZF, că “România este o piață de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate”.

“Aici este o piață în care importatorii se orientează și aduc produse la sfârșit de termen de valabilitate sau chiar depășit. În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oțet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-și face datoria, ANPC-ul nu și-o face. Alții controlează ce intră din România, noi de ce să nu controlăm ce primim de la alții?”, a spus ministrul.