Aderarea Ucrainei la UE poate ajunge în mare pericol, garantat de atitudinea dură față de românii băștinași din regiunile Odesa, Cernăuți și Transcarpatică (Maramureșul Istoric). Un impediment major în calea integrării europene al statului vecin continuă să fie, întâi de toate, refuzul autorităților de acolo de a institui Ziua Limbii Române în Ucraina, în baza principiului reciprocității, ca răspuns la gestul Parlamentului României de a stabili Ziua Limbii Ucrainene în România, conform Legii N 213 / 2018.
Factorii decizionali ai Ucrainei încă nu și-au revizuit politica neloială față de români, ca minoritate națională
Deși autoritățile noastre au sfidat opinia unui segment important al societății civile de a nu se implica în conflictul militar din Ucraina în a o sprijini pe mai multe domenii, conducătorii României (poporul nostru, în general) s-au arătat extrem de generoși, deschiși față de durerea vecinilor. În schimb, gestul instituțiilor românești nu este conștientizat și apreciat de factorii decizionali ai Ucrainei, care încă nu și-au schimbat politica, nu și-au îmbunătățit atitudinea față de românii băștinași din statul vecin, ca minoritate națională.
Nici după un an de la demers, nu a fost instituită o zi de sărbătoare națională pentru românii din teritoriile istorice
Pe 27 octombrie, s-a împlinit un an de la solicitarea oficială către președintele Volodimir Zeleniskii, din partea juristului Anatol Popescu, președintele Asociației Național-Culturale a Românilor „Basarabia”, de instituire a Zilei Limbii Române în Ucraina.
„Administrația prezidențială și executivul ucrainean, în persoana juridică a Serviciului de Stat al Ucrainei pentru Politicile Etnice și Libertatea Conștiinței, au salutat din start inițiativa noastră, organizând, la 24 ianuarie 2024, dezbateri publice online. În urma acestora, reprezentații mediului asociativ românesc și ale cadrelor didactice de etnie română din Ucraina au susținut în unanimitate atât inițiativa Asociației „Basarabia”, cât și data propusă pentru stabilirea Zilei Limbii Române în Ucraina – 31 august.
După un an de zile, autoritățile de la Kiev așa și nu au instituit prin lege sau decret prezidențial o zi de sărbătoare națională pentru românii din Ucraina, mai ales, pentru comunitățile istorice românești, autohtone în regiunile limitrofe frontierei de stat Transcarpatică, Cernăuți și Odesa”, a declarat Anatol Popescu.
În așteptarea oficializării simbolice a Zilei Limbii Române, din partea Ucrainei, ca răspuns la sprijinul masiv, din partea României și RM
„Având în vedere deschiderea declarată a autorităților centrale ale Ucrainei în această chestiune, în primele luni, după înregistrarea demersului nostru, inițial, am sperat la o instituire solemnă, în preajma zilei de 31 august 2024, fapt care însă nu s-a întâmplat.
Una dintre scuzele la tergiversarea stabilirii Zilei Limbii Române în Ucraina este, evident, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Este de înțeles că mai multe mecanisme, inclusiv cel al legiferării, sunt afectate, zi de zi. Totuși, este vorba de o oficializare simbolică din partea Ucrainei, drept răspuns la sprijinul considerabil, mai ales material, deopotrivă umanitar și militar, din partea celor două state românești, vecine și cu adevărat prietene, într-un context geopolitic fără precedent, în relațiile bi- sau trilaterale ucraino-române!”, a precizat liderul românilor din Ucraina.
Anatol Popescu a subliniat că la 31 august curent, în presă se anunța pregătirea României de a transmite un sistem de rachete sol-aer „Patriot” către Ucraina, fapt care s-a și produs, în câteva zile. „Nici acest sprijin, masiv și necondiționat, din partea României și poporului român pentru Ucraina, nu a sensibilizat în vreun fel Kievul în ceea ce privește subiectul în cauză – promisa decizie privind legiferarea Zilei Limbii Române în Ucraina, la 31 august”, a remarcat președintele Asociației Național-Culturale a Românilor „Basarabia”.
Subiectul problematic nu încape nici în agenda DRP
„Între timp, în perioada 21-23 octombrie curent, o delegație de la Kiev a efectuat o vizită oficială, la București, având pe agendă exact tematica respectării drepturilor minorității (comunității) naționale românești din Ucraina și problema tergiversării de înregistrare oficială a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, organizație, sub umbrela căreia ar încăpea vreodată toate parohiile seculare românești din Ucraina, în perspectiva desprinderii acestora de Patriarhia Moscovei.
Niciuna dintre părți - nici delegația ucraineană, nici autoritățile de resort ale României, în speță Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), nu au comunicat niciun cuvânt cu privire la subiectul stabilirii Zilei Limbii Române în Ucraina.
Români din regiunea Odesa încă mai solicită, pe cale judiciară, recunoașterea oficială a denumirii de limbă română, în locul celei „moldovenești”
Presupunem că acest subiect nici nu a existat pe agenda întâlnirilor bilaterale oficiale de la București. După ce a venit în sprijinul Uniunii Ucrainenilor din România și a legiferat omagierea oficială a limbii ucrainene, încă din 2018, statul român, prin demnitarii și funcționarii publici responsabili, așteaptă să vină de la sine o decizie similară de la Kiev, în beneficiul comunităților istorice românești din Ucraina”, semnalează juristul Anatol Popescu.
Liderul românilor amintește că, pe rolul instanței de judecată, în Ucraina, mai există și, azi, un proces, în care etnicii români din regiunea Odesa solicită recunoașterea oficială a denumirii de limbă română, în locul celei „moldovenești”. Astfel, în contextul aderării Ucrainei la UE, scandalul central pentru statul vecin rămân cazurile frecvente de încălcare a drepturilor minorităților naționale, care se vor opune acestui proces, atâta timp, cât nu sunt auzite și ascultate.