Președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Alin Tișe a anunțat că intenționează să construiască un centru național de transplant renal, fără ca instituția să aibă banii necesari. Interesant este faptul că în urmă cu ceva vreme, locația era folosită în discursul public pentru construcția unui spital de copii.
Pe un teren viran, aflat în apropierea campusului studențesc Hașdeu, din Cluj Napoca, unde ar fi trebuit construit un uriaș complex comercial, președintele CJ Cluj visează să construiască un spital de transplant renal, cel mai mare din România. ”În ceea ce privește funcționarea Centrului Integrat de Transplant, primul care se va putea reloca în cadrul acestuia, în mod treptat, va fi Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, acestuia urmând să i se alăture și numărul de paturi și facilitățile necesare derulării activităților de transplant de plămâni, inimă și ficat. În final, Centrul Integrat va funcționa cu 300 de paturi, în cadrul rețelei naționale a Ministerului Sănătății”, a spus Tișe.
Întrebat de unde are CJ Cluj, banii necesari, șeful CJ Cluj a răspuns că sumele vor fi alocate din fondurile proprii ale instituției dar și din fonduri europene, atenție, din viitorul buget al Uniunii Europene.
Acum doi ani era un spital de copii
Promisiunile liberalilor clujeni sunt care mai de care mai fantasmagorice. De curând, Alin Tișe se plângea de faptul că autorițile naționale nu vor să dea CJ Cluj, viitorul spital regional de urgență, care ar putea fi construit mai repede. Numai că banii nu există în conturile CJ Cluj, la nivel să asigure o finanțare de 200 de milioane de euro.
Mai interesant este faptul că 21 septembrie 2016, același politician, probabil din lipsă de realizări concrete, declara că pe terenul unde se va construi viitorul centru național de tranplat, se va construi un spital monobloc, cu cinci etaje, cu profil pediatrie. ”Necesitatea acestei unităţi spitaliceşti se datorează faptului că, în prezent, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca, instituţie aflată în administrarea forului administrativ judeţean, îşi desfăşoară activitatea în nu mai puţin de 14 clădiri aflate în locaţii diferite de pe raza oraşului Cluj-Napoca, cu o distanţă medie de aproximativ patru km între ele. Consiliul Judeţean Cluj dispune de capacitatea financiară de a realiza acest obiectiv, în cel mai scurt timp, din bugetul propriu, suportând toate cheltuielile necesare în vederea ridicării acestei clădiri. De altfel, potrivit experţilor, construcţia în sine a imobilului va presupune costuri de circa 4 milioane de euro, ce pot fi suportate de Consiliul Judeţean, fonduri mai consistente urmând a fi necesare pentru dotarea unităţii medicale. O posibilă soluţie pentru suportarea acestor costuri o va putea reprezenta însă şi creditul în cuantum de 50 de milioane de euro ce urmează a fi contractat pentru lucrări în infrastructură. În acest context, forul administrativ judeţean va derula, în perioada imediat următoare, toate procedurile necesare în vederea obţinerii documentaţiilor tehnice, pentru demararea lucrărilor de edificare a acestui proiect de maxim interes”, a precizat Alin Tișe.
Despre acest proiect nu se mai vorbește nimic. Nici credit nu a fost luat pentru acest obiectiv și nici alte documentații tehnice nu au mai fost realizate.