Premierul nu s-a mulţumit doar să se inspire din lucrările altor autori în lucrarea sa de doctorat, ci a republicat întreaga "creaţie" plagiată, aproape integral, la distanţă de numai un an.
Cu un titlu de "Summa Cum Laude" obţinut în 2003, actualul premier nici n-a mai aşteptat să se usuce cerneala pe teza lui de doctorat şi, în 2004, în acelaşi an în care urma falsul "master" în Catania, a reambalat-o sub forma volumului "Curtea penală internaţională", apărută la editura cu profil juridic Lumina Lex. Publicaţia ştiinţifică Nature scria, în urmă cu numai o lună, că, potrivit unor surse, premierul nici măcar nu s-a obosit să mascheze autoplagiatul, publicând cartea cu minime modificări.
Şase ani mai târziu,Victor Ponta a simţit, pobabil, că este loc de mai mult. De data aceasta însă, a implicat-o în povestea autoplagiatului şi pe o fostă studentă de-a lui, avocata Daniela Coman, actualmente membru al Baroului Bucureşti. Aşa apare, în 2010, cartea "Răspunderea în dreptul internaţional umanitar" la editura Universul Ludic, unde Ponta îşi foloseşte din nou teza de doctorat, dar într-o proporţie mai mică, pentru a lăsa loc pasajelor copiate din cărţile autorilor Vasile Creţu şi Grigore Geamănu.
Sesizarea privind plagierea ultimilor doi autori a fost depusă în această dimineaţă la sediu Consiliului Naţional de Etică, care vor avea 90 de zile la dispoziţie pentru a o analiza.