Obținerea statutului de autonomie pentru Ținutul Secuiesc nu va avea drept consecință secesiunea acestei regiuni de restul țării. Liderul UDMR, Kelemen Hunor susține că este vorba doar de transferul puterii de decizie la nivel local.
Obținerea statutului de autonomie în Ținutul Secuiesc nu va duce la secesiune, susține liderul UDMR și vicepremierul României, Kelemen Hunor. Autonomia Ținutului Secuiesc nu este de natură să aducă prejudicii statului român și nici să-i lezeze unitatea și integritatea teritorială.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a făcut un comentariu pe această temă într-o intervenție la un post de televiziune. Potrivit spuselor sale, nici o formă de autonomie nu este de natură să prejudicieze unitatea şi integritatea teritorială a României.
„Noi am spus de fiecare dată şi sunt de acord cu dumneavoastră că trebuie o abordare extrem de echilibrată şi cu argumente. De fiecare data trebuie să spui că nici autonomia locală, nici autonomia regională, nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român şi integritatea teritorială”, a declarat Kelemen Hunor.
Liderul UDMR a subliniat că este nevoie de o discuție serioasă, argumentată despre orice formă de subsidiaritate sau de autonomie.
Autonomie în Ținutul Secuiesc nu înseamnă secesiune
Kelemen Hunor a arătat că autonomia înseamnă subsidiaritate şi aducerea deciziilor la nivelul comunităţii, nu secesionism.
„Există această sensibilitate, absolut fără nicio bază, dar o înţeleg, fiindcă oamenii au impresia că autonomie înseamnă secesionism. Nu înseamnă secesionism. Universităţile sunt autonome, sunt regii autonome, nu există secesionism. Autonomie înseamnă că tu decizi despre viaţa ta. În ceea ce priveşte această idee a subsidiarităţii, e valabilă pentru fiecare comunitate locală. Nu e valabilă doar pentru Secuime, nu e valabilă doar pentru o anumită parte a ţării”, a mai explicat Kelemen Hunor.
Autonomia presupune transferul deciziei
El a arătat că singura diferență dintre comunitățile maghiare și cele române, într-o astfel de situație, este competența ligvistică. În rest, a mai spus Kelemen Hunor, este vorba despre același lucru, transferul deciziilor la nivel local.
„În rest, lucrurile ar trebui să meargă paralel: decizii lăsate în mâna comunităţilor locale, în cele mai multe domenii, cu mici excepţii. Asta am spus de fiecare dată. Fiindcă relaţiile externe, Justiţia, Apărarea, Ordinea Publică de fiecare dată trebuie să rămână la nivelul autorităţii centrale. Despre acest lucru vorbim”, a mai spus vicepremierul României.
Declarațiile lui Iohannis despre autonomie în Ținutul Secuiesc nu au fost uitate
Kelemen Hunor a declarat că-și menține punctul de vedere cu privire la declarațiile șefului statului din aprilie. El a precizat că președintele a greșit când a spus că PSD și UDMR s-au înțeles să dea Ardealul ungurilor. Politicianul maghiar consideră că declarația a fost parte a campaniei electorală de la acea vreme, însă nu pate fi uitată.
„Nu se uită aceste lucruri, dar în a ţine minte lucrurile nu schimbi trecutul. A ierta şi a trece mai departe, schimbi viitorul. Noi acum ne-am întors cu faţa spre viitor şi vreau să cred că vom reuşi să construim împreună ceva.”, a mai afirmat vicepremierul României.
În acest context, liderul maghiar a precizat că va propune, ca problematica minorității maghiare să fie scoase din dezbaterile politice interne. Aceasta deoarece abordarea acestor teme în context politic produce tensiuni și pune sub semnul îndoielii loialitatea maghiarilor din România.