Automobilele de pe Titanic: mit sau realitate?

Unele mărturii despre spectaculoasa navă sunt adevărate, altele sunt pură invenţie. Un lucru este sigur: au existat automobile la bordul navei de rău augur. Câte, nimeni nu va şti!

Sigur vă aduceţi aminte de scena cu maşina folosită drept cuib al dragostei de către cei doi iubiţi din celebrul film "Titanic" al lui James Cameron. Ei bine, maşina existat, era Renault Towncar, un automobil fabricat între 1912 şi 1933. În 1912, sportivul William Carter cumpărase o astfel maşină, foarte populară printre americanii bogaţi, pe care intenţiona să o transporte în siguranţă de la Southampton la New York, pe Titanic! Carter a fost salvat, dar maşina s-a scufundat. Renault-ul zace pe fundul mării, dar nu singur, deoarece, spectaculoasa navă avea la bord şi alte automobile, care fuseseră încărcate pe Titanic cu câteva zile înainte de călătorie. În stare bună

Ziarul New York American publica în 1912 o schemă a diferitelor secţiuni ale navei, indicând diferite compartimente şi conţinutului acestora. Secţiunea automobile se afla în zona clasei a III-a, iar când Titanicul s-a rupt în două, partea frontală a căzut aproape direct în mare. Au fost făcute multe fotografii înainte de plecarea navei, aceste fotografii arată aproape totul, de la sala de mese, la punţi şi bucătării dar, din păcate, în niciuna nu apar "compartimentele de marfă", în care au fost parcate maşinile în tranzit. Evident, au fost automobile de lux şi, având în vedere că în 1912 era "chic" să fii văzut într-un Delauney-Belleville sau un Mercedes-Benz 37, nu a fost exclusă existenţa şi a unor astfel de maşini pe Titanic. Unii specialişti apreciază că, deoarece s-au scufundat cu tot cu compartimentul în care se aflau, este posibil ca (în probabilitatea că vor fi vreodată găsite) ele să fie încă în stare bună! Alţii apreciază că, în cazul unei fericite descoperiri a preţioaselor maşini, ar putea fi completă şi restaurabilă caroseria, vopseaua ar putea fi inexistentă, interiorul poate fi recondiţionat, motorul ar putea fi complet şi bun, anvelopele inexistente, la roţi numai jantele din metal, ornamentele restaurabile, şi aşa mai departe. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/A3ctZEaV0H0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Citiţi şi:

  • Un Renault şi diamante "pierdute" cu Titanicul
  • PREMIERĂ. Mii de documente oficiale despre tragedia Titanicului, publicate pe internet
  • Cinci legende despre Titanic, spulberate