Austria are nevoie de România în Schengen. Apelul unui ministru austriac

Spațiul Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un ministru austriac consideră că atât Austria, cât şi țara noastră ar beneficia considerabil de pe urma aderării României la Schengen. Cu toate astea, nimeni nu se știe când va avea loc aderarea.

Austria are nevoie de România în spațiul Schengen, a spus ministrului austriac al Afacerilor Sociale, Sănătăţii, Îngrijirii şi Protecţiei Consumatorilor, Johannes Rauch. El consideră că această aderare ar putea aduce avantaje pentru multe companii.

Austria are nevoie de România în spațiul Schengen

„Atât Austria, cât şi România ar beneficia considerabil de pe urma aderării României la Schengen. Ar exista avantaje pentru multe companii şi ar fi, de asemenea, o mare uşurare pentru cei 30.000 de îngrijitori care lucrează 24 de ore pe zi şi de care depind mii de familii din Austria”, a scris Johannes Rauch pe „X”, fosta rețea de socializare Twitter.

Johannes Rauchb este un membru al Partidului Verde austriac care guvernează alături de conservatorii lui Karl Nehammer.

Olanda s-a opus aderării României la Schengen

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 4-5 decembrie, exact în forma în care a figurat și pe agenda JAI din decembrie 2022. Mai multe surse guvernamentale consideră că România nu va fi acceptată în Schengen acum din cauza Olandei, care nu și-a dat acceptul.

„Nu se va da vot (la Consiliul JAI din 5 decembrie - n.r.), iar subiectul va rămâne în suspensie, până se clarifică situația din Olanda. (...) Românii și bulgarii, sprijiniți de spanioli, fac presiuni ca subiectul aderării României și Bulgariei la Schengen să rămână în suspensie pe ordinea de zi”, au declarat sursele guvernamentale.

Decizia guvernului federal este greșită

Recent, și președintele austriac Alexander Van der Bellen, al cărui rol este unul formal, a declarat că decizia Guvernului federal de a bloca aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost una greșită și speră că „într-o bună zi aceasta va fi revizuită”.

„În momentul în care guvernul federal austriac a zis nu pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, eu, în calitate de președinte, nu am fost de acord cu acea decizie. Eu nu am văzut niciun motiv pentru blocarea României și Bulgariei la Schengen, în condițiile în care sistemul oricum nu funcționează”, a declarat el.

Acesta a declarat că nu are putere executivă și că nu poate schimba decizia celor care s-au opus aderării României la Schengen.

„Consider că decizia guvernului federal austriac a fost una greșită și sper că într-o bună zi aceasta decizie va fi revizuită. Timp de mai multe luni am avut discuții cu președinții României și Bulgariei, dar nu am putere executivă. Reiterez, acea decizie nu a fost una corectă”, a declarat Alexander van der Bellen.