Austeritate, austeritate, dar să mai şi creştem. VEZI ce propune Italia restului Europei

Premierul italian Mario Monti, al cărui cabinet a adoptat măsuri dure de austeritate pentru a trece cu bine criza datoriilor, a propus partenerilor europeni reguli dure care pot ajuta sectoarele industriale din statele membre, şi care ar încuraja creşterea economică şi competiţia în Europa.

Propunerea făcută de noul guvern technocrat al lui Monti partenerilor europeni luna trecută a fost detaliată pentru prima oară într-un interviu pentru Wall Street Journal, scrie ziarul american.

Sugestiile lui Monti pun în evidenţă convingerea decidenţilor politici italieni că Europa trebuie să depăşească etapa austerităţii care a marcat politicile din zona euro în ultimii doi ani.

"Europa nu va fi un loc în care să-ţi placă să trăieşti în următorii cinci ani dacă nu găsim o modalitate ca să creştem", a spus Monti înaintea unei întrevederi cu preşedintele Obama.

"Trebuie să vedem cum se poate creşte într-o uniune compactă din punct de vedere fiscal", a spus Monti, referindu-se la uniunea fiscală asupra căreia au căzut de acord liderii Europei luna trecută, pentru a asigura o mai pronunţată disciplină fiscală.

Monti şi-ar dori să fie grăbit procesul prin care autorităţile europene sancţioneză naţiunile care violează regulile pieţei unice din UE – cadrul care guvernează libera circulaţie a persoanelor, bunurilor, capitalurilor şi serviciilor în cadrul UE.

Pentru Monti - fost şef al unui organism internaţional antitrust şi care acum conduce un guvern de tehnocraţi mandatat să treacă Italia prin tăieri drastice de cheltuieli bugetare şi reforme structurale - a oferi italienilor dovada că sacrificiile lor pregătesc drumul pentru creşterea locurilor de muncă şi o economie mult mai prosperă este esenţial, mai scrie Wall Street Journal.