Aurul, metalul investitorilor câştigători

Văzut ca o mană cerească de investitori, aurul a avut în ultimii ani o evoluţie care nu i-a dezamăgit pe cei care au pariat pe el. Câştigurile asigurate de aur sunt greu de trecut cu vederea.

Cine a pariat pe aur în acest an a făcut o mişcare foarte bună, spun brokerii. "Dacă ar fi să comparăm evoluţia aurului cu cel mai important indice de acţiuni de pe piaţa americană S&P500, putem spune că aurul a urcat în 2010 de trei ori mai mult, comparativ cu piaţa acţiunilor", a declarat, pentru EVZ, Pompei Lupşan, director general adjunct Intercapital Invest.

Dacă în 2010 S&P500 înregistrează o creştere de aprox. 9,5%, aurul cuantifică deja o apreciere de aproximativ 27%.

Refugiu sigur

Potrivit brokerului, factorul declanşator cel mai important rămâne pespectiva inflaţionistă relativ ridicată pentru marile pieţe globale. "În acest context, cel mai sigur refugiu pentru investitorii sofisticaţi rămân aurul şi celelalte metale preţioase", mai spune Lupşan.

Interesant este că, dacă până în 2009, creşterea aurului era oarecum corelată cu o depreciere a dolarului, anul 2010 infirmă pentru prima dată scenariile anilor anteriori. Astfel, continuarea trendului ascendent al unciei de aur a venit în tandem cu o apreciere "surpriză" a dolarului, ceea ce ne arată că pe termen mediu şi lung potenţialul de creştere al pieţei metalelor preţioase rămâne unul relativ ridicat.

Va fi 2011 tot un an de aur?

"Personal, cred că 2011 va continua trendul din 2010. Miza cea mai importantă rămâne pe piaţa aurului, care anul viitor poate atinge valoarea de 1.600-1.700 dolari/uncia, faţă de nivelul actual de 1.400 dolari/uncia", spune Lupşan.

Acesta crede că piaţa aurului şi cea de mărfuri vor avea o mişcare net superioară celei de acţiuni şi nu exclude ca, în condiţiile în care piaţa acţiunilor americană va "marca" o creştere în medie de 10%, pentru aur, să avem o creştere de cel puţin 20%.

"Ceea ce cred că va fi interesant de urmărit este evoluţia dolarului faţă de euro. O creştere a aurului ar fi coincis în mod normal cu o depreciere dolar/euro", mai spune directorul adjunct. A doua jumătate a lui 2010 ne arăta contrariul. "În acest context nu exclud un scenariu pentru 2011 în care, deşi uncia de aur va fi la un nivel de 1.600-1.700 dolari/ uncia, paritatea euro/dolar să fie la un nivel de 1,2 dolari/euro, aprecierea dolarului venind tocmai din problemele mari de refinanţare a datoriilor pe care se pare că Europa le va avea şi pe parcursul anului 2011", a mai punctat brokerul.

Factorii macroeconomici au schimbat gândirea

"În primele luni din 2010, deflaţia era încă vie în memoria marilor analişti externi. Schimbarea de abordare a venit undeva la jumătatea anului curent, când aplicarea extinderii de către FED a politicilor monetare şi fiscale schimbă fizionomia pieţelor de capital, iar perspectivele inflaţioniste ale pieţelor devin subit cea mai mare problemă a investitorilor cu apetit la risc", a mai declarat secundul din Intercapital Invest.

Istoric, s-a dovedit că cel mai rapid refugiu faţă de o depreciere în termeni reali a activelor deţinute, generată de perspective inflaţioniste, se poate face printr-o orientare rapidă către pieţele de commodities în general, şi în cea a aurului în special.

"Cel mai sigur refugiu pentru investitorii sofisticaţi rămân aurul şi celelalte metale preţioase.", POMPEI LUPŞAN, director general adjunct Intercapital Invest

APRECIERE DE 40%

Creşteri mari pentru aur şi la BNR

Dacă ar fi să facem un simplu calcul bazat pe cotaţia aurului de la Banca Naţională a României (BNR), cei care au cumpărat aur la începutul anului au avut parte, la finele lui 2010, de nişte câştiguri substanţiale.

Dacă în 4 ianuarie cotaţia metalului preţios era la BNR de peste 105 lei pe gram, în 24 decembrie aceasta ajunsese la 145 de lei. Creşterea este de aproape 40%. Avansul a fost unul considerabil, deşi pe parcursul întregului an evoluţia metalului a avut parte şi de unele scăderi, dar nesemnificative.

În România, aurul se poate cumpăra - în afară de locurile obişnuite, precum magazinele de bijuterii şi casele de amanet - şi de la bănci. Una dintre puţinele bănci din România care vinde şi cumpără aur este Piraeus Bank. Această instituţie de creditare vinde aurul sub formă de lingouri cu diferite greutăţi.