În ultimele şase săptămâni, au fost confiscate tone de fildeş, în valoare de peste 20 de milioane de euro. Traficul ilegal a ajuns la un nivel record pentru ultimii 20 de ani. Evz.ro vă prezintă detaliile unei afaceri care omoară mii de elefanţi în fiecare an, dar aduce bani buni africanilor care se încumetă să calce pe lege şi, mai ales, intermediarilor care transportă "aurul alb" în Asia.
Luna trecută, serviciile vamale din Vietnam au descoperit 1.200 de bucăţi de fildeş, cântărind peste şase tone. Ţara de provenienţă era Tanzania, marfa fiind expediată din portul Dar es Salaam, "camuflată" sub tone de material plastic.
În 1989, la nivel global, a fost impusă o interdicţie de a vinde fildeş. Motivul era scăderea îngrijorătoare a populaţiei de elefanţi. Specia era considerată pe cale de dispariţie şi se aşteptau măsuri pentru salvarea animalelor.
Excepţia care a redeclanşat goana după aur (alb)
Totuşi, tentaţia din savane şi păduri şi sărăcia care domneşte în mai toată Africa au dus la adevărate campanii de braconaj.
Televiziunile prezentau, în reportaje sau ştiri, zeci de leşuri de elefanţi lăsate să zacă în natură. Colţii de fildeş erau tăiaţi, semn că pentru asta fuseseră vânaţi.
Tocmai când aceste imagini episoade începuseră să se rărească, autorităţile internaţionale au permis efectuarea unui important transport legal de fildeş. Astfel, în China şi Japonia, locomotivele economiei asiatice, urmau să ajungă 108 tone de colţi de fildeş. Operaţiunea, îngăduită de un acord internaţional din octombrie 2008, avea o singură restricţie: fildeşul să provină din patru ţări din sudul Africii, cu populaţii consistente de elefanţi.
Dacă vânătoarea continuă, elefanţii din sălbăticie dispar rapid
Însă această excepţie a reînviat comerţul ilegal de fildeş. Cererea a crescut constant, comercianţii asiatici având în mânecă argumentul că vând fildeş importat legal. Doar cine ar putea să deosebească fildeşul sud-african de cel din alte părţi ale continentului?
Aproape instantaneu, s-au găsit numeroşi braconieri africani care şi-au riscat viaţa şi libertatea pentru câţiva pumni de dolari. Din porturile unor state cu populaţii sensibile de elefanţi - ca Republica Democrată Congo, Sudan, Kenya şi Tanzania - au început să plece tot mai multe nave care transportau, ilegal, tone de fildeş.
Ecologiştii americani au avertizat că traficul atinge cote alarmante, similare cu cele din anii '80. Estimările lor sunt sumbre: în 2020, trebuie să ne luăm la revedere de la elefantul african din sălbăticie.
În numere:
37.000 - numărul elefanţilor ucişi ilegal în Africa, anual
100% - numărul elefanţilor braconaţi în Kenya s-a dublat în ultimul an
625.000 - numărul elefanţilor africani în 1989, anul introducerii prohibiţiei 1.100 - preţul, în euro, al unui kilogram de fildeş, în Asia
40-45 - preţul aceluiaşi kilogram, în Kenya
50 - masa, în kilograme, a fildeşului unui elefant matur