"Aurora", premieră la HBO

1 MAI. Postul de televiziune sărbătoreşte azi cu "Ziua Filmului Românesc". La două luni după lansarea în cinematografe, pelicula regizorului Cristi Puiu vine şi la TV

"Aurora", cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Cristi Puiu, a cărui premieră mondială a avut loc anul trecut în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes, va avea premiera la TV, de Ziua Muncii, la HBO. 

De la prânz şi până după miezul nopţii, cele mai recente şi premiate lungmetraje, scurtmetraje sau documentare vor rula la postul de televiziune. Pe lângă deja vizionatele "Medalia de onoare", " Marţi, după Crăciun", sau "Colivia", se adaugă titlurile prezentate în premieră la TV: "Căutare", regia Ionuţ Piturescu, "Căpşuni în aprilie", regizat de Cornel Mihalache, "Oxigen", semnat Adina Pintilie, "10", al regizorului Dorian Boguţă, "Apele tac", în regia Ancăi Miruna Lăzărescu, şi "Aurora", mult-discutatul şi premiatul lungmetraj al lui Cristi Puiu.

Regizor-model pentru generaţia sa

"Nu există ucigaşi, ci doar oameni care ucid" sunt cuvintele lui Cristi Puiu ce caracterizează "Aurora".

Lungmetrajul, produs de Anca Puiu, Bobby Păunescu, Philippe Bober şi Dan Wechsler, îl prezintă pe regizor şi în calitate de actor în rol principal. Acesta este Viorel, un bărbat de 42 de ani, divorţat, care suferă de tulburări psihice. "Am lucrat mult la «Aurora ». Şi lucram la «Aurora» şi atunci când nu lucram la «Aurora». Dar nu pot spune exact cât. Poate cinci ani. Cam doi ani a durat documentarea. Doi ani au durat toate celelalte puse laolaltă: scenariu, filmare, montaj etc. Dar filmul s-a născut la masa de montaj. Şi nu din întâmplare, ci pentru că mi-am propus să recurg la instrumentele documentarului observaţional. A fost o opţiune impusă de propria mea minte. De propria mea minte care se gândea în ce fel poate fi spusă o poveste despre care eu nu ştiu nimic", a povestit, într-un interviu pentru EVZ, regizorul.

"Moartea domnului Lăzărescu", filmul din 2005 al lui Cristi Puiu, a influenţat aproape toate filmele realizate după el. Cu "Aurora", regizorul aruncă încă o provocare.

Criticul J. Hoberman ("The Village Voice") descrie lungmetrajul ca pe un "experiment şi un test pentru admiratorii "Morţii domnului Lăzărescu" şi susţine că pentru a înţelege pelicula sunt necesare două vizionări. "Faptul că Puiu se poziţionează cu fermitate în afara protagonistului său este cu atât mai fascinant cu cât joacă el însuşi rolul", este părerea lui J. Hoberman. <iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/H8VNGkuKzx8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>