Aurora Gruescu, prima femeie inginer silvicultor a lumii. Cum a reușit o moldoveancă să devină prima femeie care să coordoneze un program silvic la nivel național în peripada interbelică
Aurora Gruescu, prima femeie inginer silvicultor a lumii. Cum a reușit o moldoveancă să devină prima femeie care să coordoneze un program silvic la nivel național în peripada interbelică
Aurora Gruescu s-a născut la 11 mai 1914, la Oituz, localitate istorică din județul Bacău. După studiile generale și liceale, în 1933, ea s-a înscris la Facultatea de Silvicultură din București, fiind singura fată din seria de 131 de cursanți. Nu i-a fost ușor pentru că băieții o ironizau și considerau că o femeie nu trebuie să fie preocupată de probleme silvice pe care ei le considerau apanajul bărbaților. Ea va reuși, însă să le demontreze contrariul.
Aurora Gruescu a câștigat stima celor de la Casa Pădurilor Statului
În timpul studiilor s-a căsătorit, ajungând la absolvire să câștige stima și respectul tuturor celor care o priviseră cu reținere.Luptând cu discriminarea, a reușit să obțină un post la Casa Pădurilor Statului, venitul său fiind cel mai mic din schema de salarizare la acea dată, adică anul 1938.
În 1938,Carol al II-lea visa la o țară cu păduri, autostrăzi, ferme și căi de acces fluvial, aerian. Vechile mentalități se confruntau cu mentalitățile noi dar Aurora Gruescu a reușit să se ridice deasupra invidiilor și viziunilor înguste.
Aurora Gruescu și planul național de împădurire
Ea a coordonat planul de împădurire a 100 000 ha în România, a implementat un program de combatere a dăunătorilor prin pulverizarea din avion a substanțelor chimice, fiind pionieră a silviculturii.
A semnat numeroase articole în ”Revista Pădurilor”. A suportat și acuzațiile comuniștilor, dar și-a dovedit nevinovăția, lucrând până în 1973, când s-a pensionat.
Recunoașterea internațională
În 1997, prestigiosul The American Biographical Institute a nominalizat-o drept ”Personalitatea anului”. La 16 februarie 2000, i s-a confirmat faptul că este prima femeie inginer silvicutor din lume, ceea ce a plasat-o în Guiness Book.
Așadar, România a reușit prin Aurora Gruescu echivalentul primului 10 la gimnastică, obținut de moldoveanca din Onești Nadia Comăneci la JO Montreal 1976.
Inginerul silvicultor Aurora Gruescu a decedat la București, în anul 2005.
Aurora Gruescu se înscrie în lista femeilor care au făcut carieră într-o lume a bărbaților. Elisa Leonida Zamfirescu, Sarmiza Bîlcescu, Sofia Ionescu Ogrezeanu sunt numai câteva din exemplele cele mai cunoscute.