AUR îi cere lui Klaus Iohannis să nu promulge legile Justiției, după ce CCR a respins toate sesizările. „Constituția României a fost călcată în picioare”

Sursa: Arhiva EVZ

AUR îi cere președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legile Justiției, menționând că ele încalcă statutul de drept și mai mult, România devine astfel un „fel de sat fără câini”, unde orice abuz este permis și nesancționat.

Curtea Constituțională a României a stabilit, miercuri, că legile Justiției sunt constituționale, motiv pentru care AUR a susținut că această decizie reprezintă „o trădare a fundamentelor statului român”.

AUR reacționează dur după decizia CCR privind legile Justiției

Curtea Constituţională a devenit un breloc agăţat la cureaua coaliţiei de guvernare. Prin eliminarea sancţiunii disciplinare pentru magistraţii care nesocotesc deciziile CCR şi deciziile pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, România devine un fel de sat fără câini, în care orice abuz e permis şi poate rămâne nesacţionat”, arată comunicatul de presă al AUR.

Potrivit partidului, CCR a fost îngenuncheată de actuala guvernare formată din PSD, PNL și UDMR, „în regimul Iohannist”.

Prin urmare, AUR îi cere președintelui Iohannis să nu promulge aceste legi, cerându-i să le trimită în Parlament pentru a fi reexaminate, potrivit news.ro.

Potrivit AUR, nesancţionarea judecătorilor care nu respectă deciziile Curţii Constituţionale „goleşte de eficacitate” caracterul obligatoriu al acestora.

Legile Justiției sunt constituționale

Curtea Constituţională a României a respins miercuri sesizările depuse de USR, AUR şi Avocatul Poporului cu privire la cele trei legi ale Justiţiei adoptate în Parlament. Ele urmează să fie promulgate de președintele Klaus Iohannis, urmând să intre în vigoare imediat după.

Sunt vizate Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea organizării judiciare şi Legea Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit coaliției de guvernare, prin adoptarea noilor legi, România are mai multe șanse de a scăpa de monitorizarea MCV și astfel ar putea intra în spațiul Schengen.

„Este foarte important să contestăm aceste legi la CCR, vedem că puterea actuală a forţat la maximum procedura şi nu a aşteptat avizul Comisiei de la Veneţia”, afirma, recent, deputatul USR Stelian Ion, adăugând că legile Justiţiei „oligarhizează întregul sistem judiciar, punând control pe ce înseamnă înfăptuirea actului de justiţie” şi fac mult mai mult rău întregii societăţi.

Și Avocatul Poporului a anunţat că a sesizat CCR în legătură cu mai multe articole din Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, însă și acestea au fost respinse, potrivit Agerpres.