AUR și alegerile europarlamentare. Explicația unei posibile victorii a lui George Simion

Dan Andronic, editorialist sursa: Arhiva EVZ

Aseară, la Antena 3, am spus că la alegerile europarlamentare văd AUR, partidul lui George Simion, între primele două formațiuni. Cap la cap cu PSD, peste USR și PNL. Pentru că această afirmație a provocat stupoare simt nevoia să o explic și aici.

AUR la alegerile europarlamentare prezintă o listă cu nume importante. Capul de listă, Chris Terheș este cel mai implicat europarlamentar în descâlcirea ghemului de interese oculte de la Bruxelles.

AUR va lua un scor foarte bun la europarlamentare

Dar sunt cel puțin alte două motive majore pentru care fac această afirmație: AUR va lua un scor foarte bun la europarlamentare. Un scor după care tânjește precum pisica la bolul cu lapte.

În primul rând este primul moment electoral în care oamenii vor veni la vot ca să sancționeze clasa politică. O clasă politică de care sunt din ce în ce mai nemulțumiți, care le aduce numai vești proaste, le pune taxe și impozite și le amăgește cu creșteri iluzorii de salarii și pensii.

Inflația și creșterile de prețuri se simt imediat, banii în plus vin târziu și acoperă niște găuri din ce în ce mai adânci. Gaura din buzunar se va resimți în gaura votului partidelor.

AUR, singurul partid care nu a fost la guvernare

Nu vreau să pun în discuție validitatea unui asemenea raționament, ci doar să vă arăt că în sondaje peste 80 la sută dintre români sunt nemulțumiți de viața pe care o trăiesc, de clasa politică.

În aceste condiții este de așteptat ca singurul partid care nu a trecut pe la guvernare, partidul lui George Simion să fie favorizat. Așa cum s-a mai întâmplat oamenii vor fi folosi ștampila de vot pe post de măciucă. Vor da cât vor putea de tare în partidele care au guvernat în ultimii 10 ani.

Un al doilea argument este acela că în general prezența la europarlamentare este extrem de scăzută. Sub 50 la sută dintre români vin să voteze, neexistând un interes direct.

Primarii, joc pentru interesul propriu

Primarii nu au niciun interes să aducă oameni la vot, ba chiar dimpotrivă speră ca valul de mânie să se consume. Să le treacă supărarea până la momentul la care chiar vor trebui să aducă oameni la vot.

De data asta pentru ei. Totodată, istoricul alegerilor europarlamentare ne arată că vin la vot doar cei foarte determinați, adică activul de partid și cei nemulțumiți. AUR este partidul care are o pondere importantă din ambele categorii. Așa se va construi un procent bun din totalul voturilor.

Numai aceste două argumente cred că sunt suficiente pentru a înțelege de ce este de prevăzut o performanță pentru George Simion la europarlamentare. Numai că această victorie nu va însemna și un succes garantat la alegerile locale sau parlamentare.

Când va veni greul pentru AUR

Cred că acest lucru îl simte și liderul AUR și de aici vine campania frenetică de transferuri politice. De zici că s-a transformat peste noapte într-un Gigi Becali al politicii.

George Simion știe sau i s-a spus că după alegerile europarlamentare va începe cea mai grea perioadă din existența tânărului partid. Dar despre acest lucru într-un editorial viitor.