Sinuciderea uneia dintre cele mai talentate jurnaliste din noua generație, Iulia Marin, a întristat întreaga breaslă. Aceasta și-a pus capăt vieții după o luptă istovitoare cu depresia. Trustul Ringier, unde era angajată tânăra jurnalistă, a dezvăluit concluziile unui audit intern desfășurat în acest caz.
O firmă multinaţională de avocatură, Schoenherr şi Asociaţii SCA, cu sediul principal la Viena, a derulat în ultimele două luni o complexă anchetă în cazul sinuciderii jurnalistei Iulia Marin de la Libertatea. Jurnalista, apreciată de toată breasla pentru talentul său, a fost găsită moartă în data de 18 aprilie, în locuinţa în care stătea în Bucureşti. Iulia Marin a recunoscut public că se luptă de mai mulți ani cu depresia.
Nu s-a stabilit o legătură cauzală între situaţia profesională a Iuliei Marin și decesul ei
Informaţiile referitoare la acest audit au fost ţinute la secret până joi 6 iulie, data când au fost transmise concluziile către toţi angajaţii Ringier. Departamentul Resurse Umane al trustului media elvețian a comunicat concluziile anchetei printr-un e-mail intern, potrivit paginademedia.
„Nu s-a stabilit nicio legătură cauzală între situaţia profesională a Iuliei Marin şi trista ei dispariţie. Colectivul Ringier România a avut grijă de Iulia şi a sprijinit-o în toate modurile posibile", se precizează în comunicarea făcută către redacţia condusă de jurnalistul Cătălin Tolontan.
Cercetările au inclus, anunță un articol din Libertatea, realizarea unor interviuri faţă în faţă cu mai mulţi angajaţi din echipa editorială a ziarului, dar şi cu angajaţi ai altor departamente ale cotidianului.
„Auditorii au avut acces la toate documentele oficiale ale companiei, precum şi la e-mail-uri cu conţinut profesional legate de activitatea Iuliei Marin”, se precizează în articol.
O luptă pierdută cu depresia
Iulia Marin avea doar 32 de ani şi lucra de 11 ani ca jurnalistă, fiind foarte apreciată pentru materislele sale. În ultimii ani a făcut publică lupta sa cu depresia, prin file de jurnal pentru blogul personal sau în articole de presă. A colaborat cu mai multe redacţii: Adevărul, PressOne, Recorder, Gândul şi Libertatea, unde a publicat numeroase investigaţii şi reportaje importante.
„Iulia Marin a documentat problemele acestei lumi, dezvăluind prin investigaţiile sale corupţia şi greutăţile care ne înconjoară”, a scris fostul jurnalist american și actual scriitor Andrew Solomon, autor de cărți de psihologie clinică, după dispariţia ziaristei din România.
Libertatea aparţine companiei de publishing Ringier, care are sediul la Zürich şi este prezentă în 18 ţări. În România, Ringier deţine cotidianele Libertatea, Gazeta Sporturilor, precum şi revistele ELLE, VIVA!, Unica şi Avantaje.