Copiii şi băuturile cu cofeină

Copiii şi băuturile cu cofeină

Mulţi copii consumă, cu acordul părinţilor băuturi bogate în cofeină. În aceleaşi familii, cafeaua, ori ceaiurile verzi, nici nu intră în dieta celor mici. Şi, atunci, de ce este permis consumul altor băuturi în compoziţia cărora intră şi cofeina?

Într-adevăr, din multitudinea de hormoni, emulgatori, coloranţi şi conservaţi care se găsesc în alimentele cu care copilul intră des în contact, cofeina nu este cea mai dăunătoare. Însă, chiar şi aşa, părinţii trebuie să ştie care sunt efectele negative. Unul dintre cele mai importante argumente în ceea ce priveşte evitarea consumului de cofeină la copii este efectele sale sunt mult mai puternice asupra organismului celui mic, decât asupra adulţilor. Un adult cu o greutate de 80 de kilograme resimte altfel cofeina din băutură, decât un copil de 30 de kilograme. Aşa că, data viitoare când îi mai daţi copilului o băutură pe bază de cofeină, gândiţi-vă la efectul pe care îl are asupra dumneavoastră, apoi dublaţi efectele şi înţelegeţi prin ce trece organismul unui copil.

Specialiştii americani au pus la punct o serie de simptome, valabile atât pentru adulţi, cât şi pentru copii, care evidenţiază consumul excesiv de cofeină. La copii, simptomele pot fi declanşate de cantităţi mult mai mici de cofeină ingerată.

  • dificultate la adormire, chiar şi insomii sau coşmaruri;
  • greaţă;
  • dureri de cap;
  • ritm cardiac ridicat;
  • tensiune ridicată;
  • nervozitate, stare de anxietate şi instabilitate emoţională.

La copii, se mai declanşează şi starea excesivă de irascibilitate şi dificultatea pentru părinţi în a-l tempera. Cu cât consumul de cofeină este mai mare, cu atât simptomele sunt şi mai acute. Părinţii trebuie să se gândească şi la efectele care se vor vedea în timp:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Copiii care consumă frecvent băuturi pe bază de cofeină sunt predispuşi la obezitate. Iar mulţi medici dau vina pe aceste băuturi pentru "epidemia" de cazuri de obezitate în rândul copiilor.
  • Aceste băuturi conţin cantităţi ridicate de zahăr, cu consecinţe majore asupra sănătăţii dinţilor. Din cauza consistenţei siropoase, băuturile "se lipesc" de dinţi şi de gingii, chiar şi câteva ore. Se agravează, astfel, cariile şi alte probleme dentare.
  • Cofeina acutizează diferite boli. Dacă copilul are probleme cu inima sau este mai nervos şi mai agitat, chiar şi o cutie cu suc ce are în compoziţie cofeina îi agravează starea.
  • Cofeina provoacă deshidratarea. În special pe vreme caldă, cofeina îl poate afecta semnificativ.
  • Cofeina dă dependenţă. Mulţi dintre copiii din SUA au probleme serioase în această privinţă, întrucât suferă de simptome similare sevrajului, atunci când nu sunt lăsaţi să consume băuturi cu cofeină.

Copiii nu au nevoie de cofeină. Astfel că nu este necesar ca ei să bea sucuri ce conţin această substanţă. Nu are valoare nutritivă şi, cu puţin efort din partea părinţilor, poate fi evitată cu uşurinţă. Cea mai bună soluţie este ca şi părinţii să mai reducă din astfel de băuturi şi, mai important, să nu ţină în casă sucurile respective. Lucrurile nu trebuie duse nici la cealaltă extremă. Pot fi consumate mai rar, la ocazie. La fel, adolescenţii pot consuma, ocazional, cafea. Mitul conform căruia cafeaua opreşte creşterea este fals. Cel mai important este ca părinţii să ţină sub control consumul de cofeină al copiilor