Au venit!

Mick Jagger, Keith Richards, Ron Wood si Charlie Watts, cei patru membri ai trupei Rolling Stones, au ajuns aseara in Romania, cu o cursa particulara care a aterizat pe pista oficiala a Aeroportului "Henri Coanda".

Trupa Rolling Stones a sosit la Bucuresti. Multi romani asteapta concertul de maine de zeci de ani, de pe vremea cand suportau rigorile comuniste.

„Evenimentul zilei” a realizat fotografii in exclusivitate cu legendarii rockeri britanici, la intrarea in Hotelul Hilton din Bucuresti, unde sunt cazati.

Cei patru, care veneau direct de la Belgrad, insotiti de o parte din staff, au fost luati de la aeroport, direct de la pista, de sase limuzine Audi si un microbuz.

Muzicienii au fost transportati catre Athenee Palace Hilton, unde vor petrece trei zile, in asteptarea concertului pe care il vor sustine marti seara, dupa ora 21.30, pe Stadionul „Lia Manoliu” (recitalul Iris va incepe la ora 18.00 si va dura o jumatate de ora, iar rockerii britanici The Charlatans intra la ora 19.00 si vor canta 45 de minute). Pe durata sederii lor in Romania, rockerii Rolling Stones si-au propus, printre altele, sa viziteze si Castelul Bran, „fieful lui Dracula”.

 Jagger a zguduit Balcanii

Mick Jagger ajunge la Bucuresti dupa ce a sedus Balcanii. Toate posturile de radio si televiziune din Serbia si-au deschis programele de stiri, la acest sfarsit de saptamana, cu povesti despre cei patru Rolling Stones, ajunsi in sfarsit la Belgrad, dupa ce s-au lasat asteptati zeci de ani.

Ziarele au facut editii speciale, cronicarii muzicali si sociologii s-au intalnit in platourile televiziunilor pentru a dezbate evenimentul, botezat rapid si pe drept cuvant, „al secolului”. „Buna seara, Serbia! Salut, Belgrad! Am ajuns in sfarsit la voi!”, a strigat, in cea mai perfecta sarba, Mick Jagger, salutandu-i pe cei 70.000 de fani adunati in Parcul Usce. Au venit sa-i vada rockeri din toate tarile vecine, de la Bulgaria si Macedonia, pana la Croatia, Romania sau Bosnia-Hertegovina.

Primul contact cu comunismul

„It’s Only Rock and Roll”, „Tumblin’ Dice”, „Can’t Always Get What You Want”, „Satisfaction”, „Sympathy For The Devil”, „Brown Shugar” sunt numai cateva dintre piesele care au electrizat multimea dupa ce Jagger si-a inceput show-ul cu clasicul „Start Me Up”. „Ei sunt toata tineretea mea, sunt viata mea, sunt asa de fericit”, spunea unul dintre fani.

Turneul „A Bigger Bang Europe 2007” este micul moment „de glorie” al fostului bloc comunist, care asteapta de zeci de ani sa-i vada „live” pe rebelii rockului britanic, cei care umpleau stadioane in Europa si peste Ocean pe vremea in care Estul rosu isi petrecea timpul la interminabilele cozi la butelii sau in intunericul impus de rigoarea comunista.

In anul in care Nicolae Ceausescu, inca din ‘65 secretar general al Partidului Comunist Roman, devenea presedintele Consiliului de Stat al Republicii Socialiste Romania, Mick Jagger, care avea pe atunci 24 de ani, avea prima „intalnire” cu Estul rosu, la Varsovia. Stones-ii devenisera de cativa ani celebri in lume si idoli ai unei generatii rebele (care contrapunea o voce puternica apatiei asa-numitelor „generatii tacute”).

Aveau deja faima mondiala in 1967, anul in care Mick Jagger dadea ochii pentru prima oara cu un public impanat cu nomenclaturisti si Securitate, odrasle de politicieni si alte personaje care, pentru cei patru rockeri londonezi, reprezentau figuri insolite. Tinerii rockeri polonezi au luat cu asalt Palatul Culturii, unde Stones-ii urmau sa sustina show-ul, secundati de militie, care-i mana cu bastoane si gaze lacrimogene.

„Atacate cu pietre si sticle, fortele de ordine au apelat la tunuri cu apa pentru a dispersa multimea. Dupa ce au fost facute si cateva zeci de arestari, muzicienii incep sa cante, dar constata ca primele randuri sunt ocupate de copii de nomenclaturisti, care stau stana de piatra holbandu-se la scena.

Se opresc pe „Lady Jane”, iar Keith anunta ca nu vor continua pana cand acestia nu se ridica sa faca loc fanilor adevarati”, povesteste scriitorul Ioan Big, singurul autor care a semnat o biografie a trupei in limba romana.

Romani la Zagreb

Rolling Stones aveau sa mai respire aerul estic abia noua ani mai tarziu, cand au avut doua concerte la Palatul Sporturilor din Zagreb. Pana atunci, au parut sa adune din relele lumii pentru noi hituri si noi concerte.

„In 1969, tancurile rusesti intrau in Cehoslovacia, iar Mao facea epurari masive in China, in numele revolutiei culturale”, explica Ioan Big. O piesa-manifest a celor patru rockeri, lansata in 1969 ca replica la toate acestea, a fost „Gimme Shelter”: „Furtuna imi ameninta viata astazi (...) Vad cum focul izbucneste pe strazi / Arde ca un covor rosu / Viol, crima / Razboiul, copii, e doar la un sarut distanta / Dragostea, surioara, e doar la un glont distanta...”.

Anul 1976 a fost greu pentru Keith Richards. In martie i s-a nascut cel de-al doilea fiu, care avea sa moara, in urma unei viroze, zece saptamani mai tarziu, chiar in timpul unui turneu. Pentru Estul comunist inca mai era lejer.

Federatia Iugoslava, care respira putin mai liber dupa asa-numita „primavara croata”, consumata la inceputurile anilor ‘70, cand studentii din Zagreb organizasera demonstratii cerand libertati civile si o mai mare autonomie a tarii, ii aplauda pentru prima oara pe Rolling Stones „la ei acasa”. Pe vremea aceea si Romania inflorea, bucuroasa ca vizita presedintelui american Richard Nixon, din 1969, la Bucuresti, ii adusese in 1975 titlul de natiunea cea mai favorizata.

Stones, in locul lui Stalin

Mai tarziu, batranul continent a sarbatorit si prin muzica schimbarea. Zidul Berlinului devenea istorie printr-o punere in scena a celebrului „The Wall”, spectacol organizat de Roger Waters. Pe 13 si 14 august 1990, pentru prima data in cariera, Rolling Stones concerteaza in Berlinul de Est, pe stadionul Weisensee, in fata unui public care in felul acesta isi lua cea mai importanta portie de libertate.

Ambele concerte sunt filmate pentru un viitor documentar. Pe 18 august, in acelasi an, Stones realizeaza o noua premiera: invitati personal de presedintele ceh Vaclav Havel, concerteaza pe stadionul Strahov din Praga, in fata a 107.000 spectatori.

Spectacolul a fost organizat cu doar trei zile inaintea „celebrarii invaziei” rusesti din 1968, iar biletul la concert a putut fi folosit ca pasaport pentru o zi, asa ca multi maghiari si polonezi au reusit sa-l vada. Pe atunci, in locul statuii lui Stalin a fost montata o uriasa limba de culoare galbena... simbolul Rolling Stones.

Primiti in Romania de niste belgience Rolling Stones au fost asteptati in Romania, la intrarea in Hilton, hotelul unde au fost cazati, de un grup de belgience. Fetele faceau o plimbare de duminica si au strigat o intrebare catre un sofer aflat prin preajma, care le-a spus cine vine.

Jane, Myra, Erika si alte sase prietene fac voluntariat in Romania, restaureaza o biserica de prin Giurgiu si n-au mai mult de 16 ani. Sunt incantate ca s-au nimerit pe aceeasi strada cu Rolling Stones, dar nu dau totusi semne ca peste 15 minute vor tipa ca la MTV Music Awards.

De cealalta parte a strazii asteapta Daniel, sofer la hotel. „Ele nu erau nascute cand eu le ascultam muzica”, spune aratand inspre pustoaice. Tineretea i-a trecut pe muzica lor si acum, in sfarsit, o sa-i vada.

Masinile negre se apropie, paza se agita, belgiencele tipa precum adolescentii americani scapati langa covorul rosu: „We love you, Mick! Aaaa!!!”. Mick Jagger coboara calm, le priveste parinteste si intra in hotel. Agentii de securitate alearga dintr-o parte in alta si cer respectuos ziaristilor sa nu se apropie. Mai tarziu, dupa ceva insistente reportericesti, ameninta cu arestari.

Securitatea Hotelului Hilton s-a mobilizat exemplar, avand grija ca nimic sa nu-i deranjeze pe membrii trupei Rolling Stones. O echipa din stafful englezilor a conlucrat cu bodyguarzii BGS pentru „a curata” traseul pe care celebrii musafiri l-au urmat de la masina pana in camere.

Chiar si turistii cazati la Hilton au avut restrictii timp de aproximativ un sfert de ora, trebuind sa circule doar pe intrarea dinspre Bulevardul Victoriei, cat timp iesirea principala a fost blocata pana cand Mick Jagger a ajuns la lift. Daniel conchide calm: „Sunt foarte ciudate VIP-urile astea. Brigitte Bardot n-a zambit o data cat a stat la noi”. (Roxana Lupu, Liviu Iolu)

ULTIMELE BILETE

Pentru concertul de maine mai exista in vanzare bilete de 87 de lei (Gazon B) si 97 de lei (Peluza), care pot fi procurate azi de la magazinele Diverta, din Bucuresti: Diverta Plaza Romania, Diverta Mall Vitan, Diverta Fainari, Diverta Unirii, Diverta Scala. Daca nu se epuizeaza, biletele pot fi procurate maine numai de la casele de bilete ale Stadionului „Lia Manoliu”, incepand cu ora 10.00.