Au umblat la pensii. Prea mult s-au „Auolit” ca să le iasă ceva bun pentru români

Proiectul legii pensiilor speciale este jalon în PNRR. De asta s-a ocupat Cristian Ghinea, se știe. I-a convenit atunci (și lui și USR) să lase pensiile speciale amestecate cu cele ale militarilor. Ieri, senatorii PNL și PSD au validat într-un fel munculița lui Ghinea.

Totul e un circ cu legea pensiilor, pritocită și răspritocită de ministrul Budăi pe posturile de televiziune și nefinalizată în biroul său ca să fie trimisă la Parlament.

Ni se tot repetă mesajul alarmist că sistemul de pensii intră în faliment după 2030, când ies din câmpul muncii „decrețeii lui Ceaușescu”. Adică copiii născuți în anii 1965-66, când s-au întrerupt avorturile prin decret comunist – precizare pentru cei tineri. Ce să zic! Publicam despre acest faliment și acum 20 de ani, el fiind previzionat, tot de politicieni, pentru jumătatea anilor 2000. Singura certitudine: oamenii au ieșit în pensie cu sume tot mai mici, fără alte explicații de la casele județene decât „calculul e corect”.

Problema pensiilor speciale, care le includ pe ale magistraților și militarilor, este veche de patru mandate a doi președinți și a nu știu câte guverne, de toate culorile. Toți țipă astăzi, de parcă a oprit cineva PSD, PNL, UDMR și USR să le abandoneze sau să le micșoreze sau să-i extragă pe militari dintr-o lege în care n-aveau ce căuta. Cristian Ghinea și USR-ul lui au consemnat-o în PNRR, s-au angajat la niște lucruri grele pentru România, iar acum se dau de ceasul morții insuflându-le românilor că pierde țara. Acuză PSD – că ce-i mai ușor decât să dai din gură! – uitând că ei au împins acest partid la guvernare, atunci când USR a demisionat ca să-l susțină pe cel mai slab ministru de Justiție de după revoluție.

Scriam săptămâna trecută că adevărul este în trecut. Reiau. Scopul tuturor partidelor care s-au perindat la guvernare a fost să recruteze grupuri mari de angajați din instituțiile importante ale statului care să le servească intereselor. Drept răsplată, salariile s-au mărit, inclusiv prin adăugarea unor sporuri, și s-a creat o lege amestecată, menită să le asigure pensii speciale celor folositori sistemului.

A fost o mârșevie. În categoria pensiilor speciale i-au amestecat pe magistrați (judecători și procurori) și pe parlamentari cu militarii, polițiștii, jandarmii, ofițerii din serviciile de informații, aceștia fiind, de fapt, beneficiari ai pensiilor de serviciu, așa cum există și în sistemele europene.

M-am gândit atunci că liderii PSD și PNL au pregătit o soluție de rezervă, prin care să-i extragă pe militari și polițiști din legea favorabilă altora. M-am înșelat. N-aveau nicio strategie și senatorii lor au amendat legea veche și au votat ieri cum au votat.

Cu 79 de voturi pentru, proiectul de reformă a pensiilor speciale a trecut de plenul Senatului. Pensiile de serviciu au rămas în forma aprobată în comisiile de specialitate, doar cu amendamentele parlamentarilor puterii. Aceștia susțin că proiectul de lege aplică soluțiile propuse de Banca Mondială și atacă inegalitățile din sistem.

Pensiile mai mari de salariul mediu și pentru partea de necontributivitate vor fi impozitate cu 15%. Nu se mai pot cumula mai multe pensii de serviciu și acest proiect duce la scăderi de până la 81% ale pensiilor de serviciu, au hotărât senatorii .

Cei care au votat noua formulă, gândind că așa vor convinge Bruxelles-ul că au rezolvat problema, au reușit, de fapt, doar să cosmetizeze vechea lege. Ei spun așa: Nicio pensie nu va putea să fie mai mare decât salariul, decât veniturile pe care le-a avut la momentul pensionarii. E ok așa.

O altă prevedere, însă, e aceeași mârșevie cu o altă pălărie: „Se elimină complet posibilitatea de a intra pe fentă într-un sistem, că vorbim de cel al magistraților sau oricare altul și a lua o pensie mare pe ultima sută de metri, dacă nu ai profesat cel puțin 20 de ani”. Adică se păstrează pentru toată lumea posibilitatea de a ieși la pensie în floarea vârstei, la 45-47 de ani! Păi și atunci cum rămâne cu acea văicăreală „aoleu, aoleu, se depopulează instanțele, parchetele, poliția, serviciile”?! Că dacă modificați legea și urcați vârsta de pensionare la 57-60 de ani, oamenii rămân în instituții. Gândiți-vă și să aduceți modificări legii prin care militarii să se pensioneze în funcție de activitatea desfășurată, că pe ofițerul de la intervenții speciale nu-l poți ține în sistem până la 60 de ani ca pe ofițerul de la ghișeul de eliberări buletine sau din sectoarele unde se desfășoară muncă de birou.

Acum decizia va fi la Camera Deputaților. Sincer, nu cred că va apărea vreun Superman care să ne lase cu gura căscată, așa cum a apărut aseară ministrul Cătălin Predoiu cu soluția-propunere ca pragul la abuz în serviciu să fie 9.000 de lei, nu 250.000.